Начало / България / Фестивалът „СтолицаЛитература“ започва с флашмоб на четящите в метрото

Фестивалът „СтолицаЛитература“ започва с флашмоб на четящите в метрото

С флашмоб в софийското метро ще започне фестивалът „СтолицаЛитература“, организиран от фондация „Елизабет Костова“. Инициаторите на  събитието ще се опитат да обърнат повече внимание на книгите в ежедневието ни и да видят как четенето реално променя средата около нас. Този „мълчалив флашмоб, играещ със заразителния ефект от четенето в споделени публични пространства“ е планиран за тази вечер (2 юни) от 19 ч на метростанция „Сердика“ на входа към бул. Витоша.  Добре дошли са всички, любители на книгите и четенето в градския транспорт, а за първите 20 участници ще бъде осигурен безплатен вход за метрото.

В програмата на фестивала е включена и изложба на „40 корици на книги от български художници“. Тя ще бъде открита на полуетаж „Изток“ на НДК в рамките на започващия утре, 3 юни, Пролетен базар на книгата. Организатори са  Асоциация „Българска книга“ и „Денят започва с култура“, БНТ. 12 от избраните за изложбата корици ще бъдат показани и в „Галерия БНТ” пред телевизионната аудитория на предаването „Денят започва с култура” по БНТ.

Експозицията представя 40 корици на книги от български художници, излезли през последните 20 години. Кориците са избрани от общо 270, изпратени от издателствата за участие. Жури в състав от преподаватели в катедра „Книга и печатна графика“ и катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия избра кориците, които да представят на широката публика от любители на книгата най-добрите постижения в художественото оформление на книгата.

По същото време Столична библиотека ще покаже творбите на учасниците от конкурса за рисунка на тема: “Петсън, Финдъс и приятели”, който се провежда с подкрепата на Н. Пр. г-жа Хелена Пилсас Алин, посланик на Швеция за България. Спонсори на събитието са шведски фирми. Отличените деца в конкурса ще бъдат наградени и с книги, и със специална грамота от издателство „Фют“, което издава поредицата за Петсън и Финдъс в България. В конкурса участие могат да вземат рисунки на деца до 12-годишна възраст, представени на формат А3, с паспарту. Крайният срок за участие е 7 юни 2014 г. на адрес: София 1000, пл. “Славейков” 4а, ет. 2, Детско-юношески отдел. Награждаването ще се състои на 10 юни от 14 ч в Детско-юношеския отдел.
Фестивалът ще включва и няколко дискусии. На 3 юни от 12 до 14 ч ученици от гимназиален курс на обучение, проявяващи интерес към литература и писане ще могат да слушат лекция от Гарард Конли на тема „Изграждането на литературен вкус и избора на литературата като професия“ в Център за култура и дебат „Червената къща”, София. В 19,30 ч на същото място започва среща с авторката на „Имаго“ Радостина Ангелова.

В 16 ч в СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „Англицистика и американистика“, ще се проведе дискусия на тема „За ползите и опасностите на историческата проза“ с автора на „Английските пасажери“ Матю Ни

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …