Начало / България / Ахмед Юмит ще присъства на българската премиера на „Дервишката порта“

Ахмед Юмит ще присъства на българската премиера на „Дервишката порта“

Утре, 3 юни, в НДК, в рамките на Пролетния базар на книгата, ще се състои среща-разговор с бележития турски писател Ахмед Юмит.

В дискусията ще вземе участие Йорданка Бибина, преводач на романа „Паметта на Истанбул“, издаден от „Колибри“ през февруари тази година.

Майсторска смесица от криминален сюжет и пътешествие из историята на вечния град, романът разпали интереса на българската публика към творчеството на утвърдения автор. През 2010 г., когато е публикуван за пръв път, „Паметта на Истанбул“ предизвиква неочаквано оживление на турския литературен пазар – само за три седмици от него са продадени двеста хиляди екземпляра. Ахмед Юмит с лекота въвлича читателите в интригата на един уникален исторически трилър, осеян с препратки към легенди, митове и факти от миналото на великия мегаполис.

Освен „Паметта на Истанбул“, ще бъде представен и последният роман на турския писател, преведен на български – „Дервишката порта“, издаден от „Сиела“.  Срещата се осъществява със съдействието на Посолството на Република Турция в София. Специален гост на събитието ще бъде г-н Джамал Текканат.

Книги от Ахмед Юмит тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …