На фокус
Начало / България / В Русе откриха музей на комикса

В Русе откриха музей на комикса

Музей на комикса бе открит в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе, съобщи ruse-news.com. Негов създател е русенският колекционер Стоян Стоянов, който дари своята сбирка за атрактивната експозиция. Новият музей получи и още едно дарение – серия комикси „Патаранъ“ издадена през 1945 г., подарени от Силви Стамболиев.

В нетрадиционния музей могат да се видят над 12 000 заглавия на български и чуждестранни комикси. Присъстват почти пълните течения на любимото френско детско списание „Пиф“, на легендарното списание „Дъга“ и др. Специално място ще бъде отделено на две уникални издания – „Детски вестник“ от 1925 г. и рисуваният през последния месец комикс, дълъг около 250 м. Той е правен от деца, учители, родители по темата „Русе – град на свободния дух“. Желанието на инициаторите е да кандидатстват за Книгата на рекордите „Гинес“, като направят най-дългия комикс в света, създаден от непрофесионалисти.

Музеят на комикса ще има и своя електронна страница. През юли в Русе ще се проведе първият детски комикс фестивал, както и научна конференция.

Комикси тук

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …