На фокус
Начало / България / Братислав Иванов представя „Японската религия“ в учителска стая

Братислав Иванов представя „Японската религия“ в учителска стая

Оригинална премиера ще има новата книга на един от най-изявените специалисти по японистика у нас Братислав Иванов. „Японската религия“, която от няколко дни вече е на пазара, ще бъде представена на 2 юни (понеделник) от 18:30 часа в учителската стая на 18 СОУ „Уилям Гладстон“ (ул. „Пиротска” №68).

„Японската религия“ е първото българско изследване, което е изцяло посветено на японските религиозни вярвания. Авторът излага тезата, че историята на японската религия може да се представи като „диалог между шинтоизма, естествено възникнал на японските острови, и привнесените по-късно континентални религии“. Иванов поставя акцент върху шинтоизма, който е „онази духовна константа в историята на японския народ, благодарение на която от различните религиозни традиции се синтезира единна етнокултурна цялост“.

Братислав Иванов е преводач от японски език, автор на редица трудове по лингвистика и културология, сред които: „Увод в японската писменост“, „Основи на японския език“, „Японска граматика. Функционален аспект“, „Японски йероглифен речник“, „Българо-японски речник“, „Японско-български речник“, „Японската цивилизация“ и др. Завършва Московския държавен университет, специалност „Японски език и литература“, и специализира в Института за японски език към Японската фондация. Член е на първия преподавателски екип при откриването на специалността „Японистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в продължение на повече от десетилетие преподава „Теоретична граматика“ и „Класически японски език“.

Диpeктоp е нa Бългapо-японcкия обpaзовaтeлeн и култуpeн цeнтъp към 18 СOУ „Уилям Гладстон“ в София. Чете лекции по японски език и култура в магистърска програма към Софийския университет като хоноруван преподавател. През 2009 г. Иванов е удостоен от император Акихито с „Ордена на изгряващото слънце“ за принос в развитието на академичните изследвания на японския език и разпространението му в България.

„Японската религия“ тук

Книги на Братислав Иванов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230202-WA0000

Джаспър и Чорльо, и те като хората!

Приятелството между кучета и котки често започва с борба И Джаспър и Чорльо не са по-различни. Герои …