Начало / Свят / Майкъл Гов отговори на критиките за премахването на „Да убиеш присмехулник“ и „За мишките и хората“ от учебната програма във Великобритания

Майкъл Гов отговори на критиките за премахването на „Да убиеш присмехулник“ и „За мишките и хората“ от учебната програма във Великобритания

Майкъл Гов, министър на образованието в Обединеното кралство, отговори на критиките, отправени към него след премахването на „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Лий и „За мишките и хората“ от Джон Стайнбек от британската гимназиалната учебна програма, съобщи „Гардиън“. Гов казва, че твърденията, че той забранява книги са грешни, а желанието му е младите хора да четат по-разнообразна литература.

„Нищо не съм забранил. Нито аз, нито някой друг. Всичко, което правим, е да приканваме изпитните комисии да разширят, а не да стесняват, списъка от книги, които младите хора изучават“, сподели Гов.

Според новите реформи тези американски класики не са в задължителната учебна програма във Великобритания от догодина. Учители и изпитни комисии обаче могат да включват каквито преценят допълнителни текстове. Министърът беше критикуван главно заради факта, че учебната програма е съсредоточена единствено върху британската литература. Той беше обвинен, че прилага и лични пристрастия, защото не харесвал творчеството на Джон Стайнбек.

Гов се защити, като допълни, че в новата учебна програма ще бъде включена поне една пиеса на Уилям Шекспир, поезия след 1789 г. и романтизма в литературата през XIX век. Негови поддръжници пък изразиха надежда, че ще бъде обърнато повече внимание на антиутопии като „1984“ от Джордж Оруел и „Прекрасният нов свят“ от Олдъс Хъксли.

„Дали мисля, че „За мишките и хората“ и „Да убиеш присмехулник“ са лоши книги? Разбира се, че не. Чел съм ги и съм се забавлявал като дете. Искам и в бъдеще децата да ги четат. Има 4 изпитни комисии, които обхващат литературата и няма правила, задължаващи ги да изключват или маргинализират който и да е писател. Ако искат да включат Стайнбек – било то „За мишките и хората“ или „Гроздовете на гнева“, няма да има по-щастлив човек от мен, защото искам децата да имат свобода в интелектуалния избор, включително що се отнася до четенето“, сподели още Майкъл Гов.

Свързани заглавия
Махат „Да убиеш присмехулник” и „За мишките и хората” от британската учебна програма

10 правила за писането от министъра на образованието на Великобритания

Министър Майкъл Гов: „Всяко дете трябва да чете 50 книги годишно“
Майкъл Морпурго: Да не умъртвим любовта на децата към литературата

„За мишките и хората“ тук

„Да убиеш присмехулник“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …