На фокус
Начало / Свят / Махат „Да убиеш присмехулник” и „За мишките и хората” от британската учебна програма

Махат „Да убиеш присмехулник” и „За мишките и хората” от британската учебна програма

Американските класики „Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий и „За мишките и хората” от Джон Стайнбек ще бъдат премахнати от британската гимназиална учебна програма, съобщи „Гардиън”. Това ще бъде направено заради настояване на министъра на образованието, Майкъл Гов, който е на мнение, че трябва да се учи повече британска литература.

Новата програма ще бъде представена тази седмица. Освен споменатите романи, в нея вече няма да присъства и пиесата на Артър Милър, „The Crucible”. От министерстото твърдят, че не става въпрос за забрана, а просто пренасочване на обучението повече към британските творби.

Решението беше осъдено от академици и писатели. Кристофър Бигсби, професор по американски науки в „University of East Anglia” и биограф на Артър Милър, заяви, че тази стъпка, комбинирана с факта, че за чуждестранните студенти е все по-трудно да учат в Обединеното кралство, са притеснители решения на министерството на образованието, което сякаш иска да не позволи на учащите да имат досег с външния свят.

Гов беше критикуван и в „Туитър”. Актьорът Марк Гатис, един от създателите на сериала „Шерлок”, нарече министъра „опасен еснаф”, докато писателката и актриса Ема Кенеди го критикува, че не желае децата да научат как да постъпват правилно, а само как да бъдат със силните на деня.

Свързани заглавия
10 правила за писането от министъра на образованието на Великобритания

Министър Майкъл Гов: „Всяко дете трябва да чете 50 книги годишно“
Майкъл Морпурго: Да не умъртвим любовта на децата към литературата

„За мишките и хората“ тук

„Да убиеш присмехулник“ тук

 

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …