Начало / България / Мирослав Пенков ще работи с Майкъл Ондатджи

Мирослав Пенков ще работи с Майкъл Ондатджи

Мирослав Пенков продължава да получава признание отвъд Океана. 31-годишният български писател бе избран за един от седемте млади артисти от цял свят, които ще участват в инициативата на „Ролекс“ The Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, съобщиха от пресцентъра на кампанията.

Целта на инициативата е да промени живота на няколко млади творци, като в рамките на една година те работят със световно признат човек на изкуството. Всеки от т.нар. протежета е бил избран лично от ментор в съответната дисциплина – кино, визуални изкуства, музика, танц, литература, театър, архитектура. Ментор на автора на „На Изток от Запада“ ще бъде писателят и филмов сценарист Майкъл Ондатджи, известен с романите „Английският пациент“ и „В кожата на лъв“.

„Само да слушам Ондатджи да говори, не само за писането, ще ми бъде полезно. Ако си писател, се учиш цял живот“, каза Пенков.

В момента българинът работи като преподавател по творческо писане в Университета на Северен Тексас. „Бях 16-годишен, когато писателят Агоп Меникян ме накара да пиша за него. Искаше да измислям дори само по един текст на месец, но искаше да ми плаща. Той ме убеди да се заема сериозно с писането, преподаваше ми професионализъм и дициплина. Тогава Меникян ми вярваше, макар че аз сам не си вярвах. После, през 2003 година, американката Елън Гилхрист промени живота ми. Записах се в нейни часове на шега, защото да пишеш на език, различен от майчиния си, ми изглеждаше невъзможно. Тя ми помогна да чуя музиката на думите. Елън беше човекът до мен през тези четири години и ме окуражаваше постоянно“, разказва още българинът. Той добави, че освен творчеството на Ондатджи, харесва руските класици като Чхов, Достоевски и най-вече Толстой. „Най-много обаче обичам Никос Казандзакис“, завършва Пенков.

„Отдаден на това да даде гласност на сънародниците си и да популяризира историята и културата на България, Мирослав Пенков е Магистър на изящните изкуства по специалност Творческо писане от Университета на Арканзас, а в момента преподава език и литература в Университета на Северен Тексас. Носител е и на международната  награда на БиБиСи от 2012 г. в категория разказ. Петков твори както на английски, така и на български език“, отбелязват пък в сайта на инициативата.

Седемте „протежета“ за 2014 – 2015 година са избрани от общо 25 финалисти от 21 държави. Сред участвалите в програмата световноизвестни артисти са Мартин Скорсезе, Юссу Н-Дур, Дейвид Хокни, Мира Наир, Джеси Норман и други. Тази година в секция кино например ментор е мексиканецът Алехандро Инярито.

„На Изток от Запада“ тук

 

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …