Начало / България / Боян Биолчев представя „Книга за художника“ на 5-ти юни

Боян Биолчев представя „Книга за художника“ на 5-ти юни

Бившият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Боян Биолчев ще представи последната си книга – „Книга за художника“, на 5-ти юни от 18,30 ч в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“.

„Това е, от това започваш, помислих си аз, щом се замислиш за лицата на другите, започваш от колелце и чертички, от нищото, за да може след време да видиш лицето на плачещ мъж и без да разбереш за какво страда, да мислиш, че нито една черта в това лице не ти е непозната… От кой момент, след като си започнал вече да можеш, преставаш всъщност да виждаш?“, пише в анотацията на романа.

Биолчев произхожда от големия прилепски род Биолчеви. Дядо му Боян Биолчев е деец на ВМОРО и македоно-одрински опълченец. Авторът на „Амазонката на Варое“ е завършил полска филология в Ягелонския университет в Краков.  През 1992 г. Боян Биолчев става ръководител на Катедрата по славянски литератури. От 1991 до 1993 г. е заместник-ректор на Софийския университет, а от 1995 г. е декан на Факултета по славянски филологии. През октомври 1999 г. е преизбран на същия пост. От ноември 1999 година до 14 ноевмри 2007 година е ректор на Софийския университет.

Извън рамките на университета Биолчев е председател на секция „Сравнително литературознание“ на Световния съвет на славистите. През 2002 г. е избран за академик на Световната академия „Платон“ със седалище в гр. Патра, Гърция. Бил е главен редактор на вестник „Софийски университет“ (1980-1991), член на редколегията на списание „Летописи“ (1991-1997), а от 1996 г. е член на редакционния съвет на „Литературен вестник“.

Книги от Боян Биолчев тук

 

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …