Начало / Интервюта / Джеймс Ролинс: Обожавам Джек Лондон. Неговите книги ме мотивираха при избора ми да уча за ветеринар

Джеймс Ролинс: Обожавам Джек Лондон. Неговите книги ме мотивираха при избора ми да уча за ветеринар

Един от най-хитовите автори на трилъри – Джеймс Ролинс, разкри любопитни подробности за себе си в интервю за huffingtonpost.com. Повод за срещата с репортерите бе излизането на последната книга на автора на „Сигма форс“ – “The Kill Swich”, за която АП обяви като достойна за перото на Майкъл Крайтън в най-добрите му периоди.
–––––––––––

В „The Kill Switch“ ваш герой е военното куче Кейн. Как решихте да го включите в сюжета?
–    За първи път видях военни кучета при едно пътуване в Ирак и Кувейт през 2010 г. имаше няколко, които работеха на едно поле. Винаги съм се интересувал от взаимоотношенията на човека и кучето.

Донякъде Кейн прилича на героите на Джек Лондон от „Дивото зове“ и „Белият зъб“. Повлиян ли сте от тези книги?
–          Обожавам Джек Лондон. Всъщност неговите книги ме мотивираха при избора ми да уча за ветеринар. Със сигурност, в книгата ми има и ехо от романите му.

Казахте, че сте ветеринар. Как тогава започнахте да пишете трилъри?
–          Винаги съм искал да съм ветеринар. Още като бях дете в трети клас, преди да мога да напиша и една дума. Като малък постоянно носех разни ранени животни и изоставени кучета вкъщи.  Същевременно станах запален читател и прекарвах много време в библиотеката. Майка ми беше също много отдадена на книгите и аз просто я имах за пример. Научих се да обичам книгите. Четях постоянно. Харесвах Едгар Райс Бъроус, сериите за Тарзан, а след това се насочих към научната фантастика. Обичах Хърбърт Уелс, Жул Верн, Айзък Азимов и Робърт Хайнлайн.  Още тогава си мислех, че ще е страхотно ако и аз напиша книга. В началото обекти за разказите ми бяха сестрите и братята ми. Целта ми беше да убедя първо тях в умението си да разказвам. Мислех обаче, че да видя книгите си в книжарницата, е просто мечта. Затова поех по пътя на ветеринаря. Започнах работа като такъв, но все още имах някакъв гъдел за писането. Записах се в клуб за писатели в Сакраменто и започнах да ходя по сбирки. Говорих с различни автори , включих се в някои групи на критици. Те и до днес са ми приятели и четат моите книги.  Знам, че биха направили всичко, за да ми помогнат. Тогава написах няколко разказа, които така и не са публикувани. След това написах и роман и имах късмета той да започне да се продава.

И сега сте писател на пълен работен ден?
–          Да. Макар че и до днес веднъж месечно работя като ветеринар-доброволец. Може и да съм автор на бестселъри, но все още мога да кастрирам котка за 30 секунди.

Книгите ви биха могли да се категоризират като исторически трилъри. Обичате ли историята?
–          О, да. Всъщност в трети клас, освен да стана ветеринар, исках да стана и археолог. Това беше опция номер две за живота ми. Винаги съм харесвал историята и науката и досега правя археологически проучвания, но само на бюрото си. Често пращам героите си в пещери, за да търсят нещо, скрито от  векове. Всъщност първата книга, която написах „Subterranean“ се занимава точно с разкриване на подземна система от канали под Антарктика.

А какво обичате да четете за забавление?
–          Запален читател съм. Имам си автори, чиито книги чета веднага, след като излязат. Не чета само трилъри. Харесвам и фантастиката, историческите мистерии. Имам си любимци в различни жанрове – Джордж Мартин, когото следя от повече от 30 години, Стив Бери, Клайв Къслър, Том Кланси и т.н.

Ако трябва да организирате вечеря за популярни личности, кого бихте поканил?
–          Бих се радвал да седна редом до Майкъл Крайтън. Когато написах „Subterranean“, в книжарниците я поставиха редом до „Джурасик парк“. Бих се радвал да поговоря с археолога, открил гробницата на Тутанкамон Хауърд Картър. Би се получил страхотен разговор с Марк Твен. Знаете ли, че той е писал фантастика под псевдонима  Джеймс Клемънс? Бих се радвал на присъствието на Платон и Сократ. Май се получи много странна група?

Какво да очакваме?
–          В края на лятото ще излезе следващата книга от серията за „Сигма форс“ със заглавие The Sixth Extinction.

(Със съкращения)

Книги от Джеймс Ролинс тук

Книги от Джек Лондон тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …