Начало / България / „Приключенията на мотовете“ и „Домът на Хадес“ са най-добрите детски книжки

„Приключенията на мотовете“ и „Домът на Хадес“ са най-добрите детски книжки

„Приключенията на мотовете“ и „Домът на Хадес“ са най-добрите детски книжки. Това решиха децата, участвали в анкетата „Бисерче вълшебно 2014“. Деца на възраст между 6 и 15 години дадоха гласовете си онлайн за своята любима книга на сайта www.biserche.com.  Резултатите бяха обявени на церемония в  големия салон на БАН.

Книжката „Приключенията на мотовете“, която от скоро има и продължение, на Ралица Николова получи най-много гласове в категория „Млади читатели“ (6 – 10 г.). При по-големите – „Запалени читатели“ (11 – 15 г.) пък бе избрана последната част от приключенията на Пърси Джексън и неговите приятели – полубогове – „Домът на Хадес“ на Рик Риърдън, издавана у нас от „Егмонт“.

Със своя вот тази година се включиха общо 1853 деца, което е с над 500 повече от гласувалите в първите награди “Бисерче вълшебно” през 2013 година. Всички те избираха на сайта www.biserche.com между 81 заглавия, художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Най-много са гласувалите деца от София, следвани от Силистра, Плевен, Варна, Ловеч и Русе. Гласове на деца за първи път има и от чужбина – Полша и САЩ. Като тенденция се забелязва по-засилено българско участие от предходната година, което е знак, че читателите започват да търсят все повече съвременни български детски книги.

„Второто издание на наградата „Бисерче вълшебно“ завърши и с него направихме още една крачка напред към основната цел, която сме си поставили: да срещнем децата с книгите и да ги направим истински читатели. Вярвам, че това е верният път и само с общите усилия на семейството, училището, библиотеките, институциите, медиите и бизнеса сме в състояние да спечелим децата за каузата на четенето, превръщайки ги в грамотни млади хора“, споделя Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги”.

„Приключенията на мотовете Ч.2: Мукс отвръща на удара“ тук

„Домът на Хадестук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …