Начало / България / Днес България за трети път отбелязва Нощта на литературата

Днес България за трети път отбелязва Нощта на литературата

За трети път днес, 14 май, България ще отбележи Нощта на литературата. Тази година ще се включат 9 български града – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе, съобщиха от представителството на ЕК.

Инициативата Нощ на литературата е на Чешкия център в София. Сред организаторите са EUNIC България, Руски културно-информационен център, Културен информационен център на Македония, Представителство на Европейската комисия в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“.

В София в продължение на три часа и половина – от 18 до 21.30 часа 11 читателски гнезда ще бъдат разположени в парка „Заимов“ – The Fridge, Столичен куклен театър – салон Янко Сакъзов, Театър „София“, Канал, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, ресторант „Славяни“, галерия „Васка Емануилова“, ресторант „Преди 10“, галерия „Сезони“, МГТ „Зад Канала“ и Плюс това. Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори, както и част от книгата спечелила наградата на детския конкурса „Бисерче вълшебно“, организиран от фондация „Детски книги“. За Нощта на литературата ще бъдат издадени специални брошури, в които всеки ще може да получи печат от отделните читателски гнезда. Събралият поне пет печата ще може а се включи в томбола в края на вечерта в Столичен куклен театър – салон Янко Сакъзов.

В Нощ на литературата за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори. На 14 май едновременно във всички тези градове ще се проведат публични четения от произведения на европейски автори. Чете се в нетрадиционни градски пространства от известни актьори или публични личности, като във всяко „гнездо “ се представя по един отделен откъс на всеки половин час. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ.

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …