Начало / Автори / Джойс Карол Оутс за съзнанието и красотата

Джойс Карол Оутс за съзнанието и красотата

Понякога в разсъжденията на истинските творци и артисти виждаме универсалните истини за света и човечеството. Известната американската писателка Джойс Карол Оутс разсъждава за красотата и човешкото съзнание в своя дневник от декември 1977 г. Предлагаме ви пасаж от дневника й публикуван в brainpickings.org. Той е част от книгата „The Journal of Joyce Carol Oates: 1973-1982“, излязла през 2007 г.

„Колко хубав е светът: човек просто трябва да погледне. Лудост е да се мисли, че красотата в природата е предназначена само за нас – за човешките очи. Но без съзнанието тя не съществува. Макар птиците и другите същества да се виждат едно-друго, предполагам, че не виждат „красота“. А пък някои мекотели живеят в изключително красиви черупки, които те никога не виждат. Как ли може да бъде обяснен този феномен…?

Моделите за красота съществуват в нашите очи, в нашия ум. Но те са истински, реални са, не може да се отрекат примерите за съвършенство в природата. Но каква ли е тяхната цел? Не е камуфлаж, със сигурност. Всъщност, тези примери дори понякога се отличават, изпъкват.

Целият свят, цялата природа е произведение на изкуството. Но само човешкото съзнание може да го регистрира като факт. Дали това е прекалено сантиментална идея, прекалено романтична? Не мисля така. А това, че някои форми на живот са еволюирали в своята форма на красота още преди светът да има „очи“, за мен е доказателство, че еволюцията, или поне това, което ние смятаме за еволюция, е имала в предвид и съзнанието. Имам предвид, че е очаквала в един момент да има вид, който да може да осъзнае красотата“.

Джойс Карол Оутс е американска писателка, родена през 1938 г. Първата й творба излиза още през 1963 г. Публикувани са над 40 нейни романа, както и разкази и пиеси. Носителка е на много награди, включително приз от Националните награди на книгите в САЩ. Книгите й „Black Water”, „What I Lived For” и „Blonde” пък са били номинирани за „Пулицър”.

Свързани заглавия
10 съвета за писането от Джойс Карол Оутс

Джойс Карол Оутс предизвика буря в „Туитър” с критики към исляма

„Веруюто на писателя. Живот, занаят, изкуство“ от Джойс Карол Оутс тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …