Начало / Автори / Джойс Карол Оутс за съзнанието и красотата

Джойс Карол Оутс за съзнанието и красотата

Понякога в разсъжденията на истинските творци и артисти виждаме универсалните истини за света и човечеството. Известната американската писателка Джойс Карол Оутс разсъждава за красотата и човешкото съзнание в своя дневник от декември 1977 г. Предлагаме ви пасаж от дневника й публикуван в brainpickings.org. Той е част от книгата „The Journal of Joyce Carol Oates: 1973-1982“, излязла през 2007 г.

„Колко хубав е светът: човек просто трябва да погледне. Лудост е да се мисли, че красотата в природата е предназначена само за нас – за човешките очи. Но без съзнанието тя не съществува. Макар птиците и другите същества да се виждат едно-друго, предполагам, че не виждат „красота“. А пък някои мекотели живеят в изключително красиви черупки, които те никога не виждат. Как ли може да бъде обяснен този феномен…?

Моделите за красота съществуват в нашите очи, в нашия ум. Но те са истински, реални са, не може да се отрекат примерите за съвършенство в природата. Но каква ли е тяхната цел? Не е камуфлаж, със сигурност. Всъщност, тези примери дори понякога се отличават, изпъкват.

Целият свят, цялата природа е произведение на изкуството. Но само човешкото съзнание може да го регистрира като факт. Дали това е прекалено сантиментална идея, прекалено романтична? Не мисля така. А това, че някои форми на живот са еволюирали в своята форма на красота още преди светът да има „очи“, за мен е доказателство, че еволюцията, или поне това, което ние смятаме за еволюция, е имала в предвид и съзнанието. Имам предвид, че е очаквала в един момент да има вид, който да може да осъзнае красотата“.

Джойс Карол Оутс е американска писателка, родена през 1938 г. Първата й творба излиза още през 1963 г. Публикувани са над 40 нейни романа, както и разкази и пиеси. Носителка е на много награди, включително приз от Националните награди на книгите в САЩ. Книгите й „Black Water”, „What I Lived For” и „Blonde” пък са били номинирани за „Пулицър”.

Свързани заглавия
10 съвета за писането от Джойс Карол Оутс

Джойс Карол Оутс предизвика буря в „Туитър” с критики към исляма

„Веруюто на писателя. Живот, занаят, изкуство“ от Джойс Карол Оутс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …