Начало / Любопитно / „Сеньор Виво и Наркобарона“ от Луис де Берниер (анотация и отзиви)

„Сеньор Виво и Наркобарона“ от Луис де Берниер (анотация и отзиви)

Когато мафията си има държава, всичко се превръща в бутафория, във фарс… Всичко освен болката.
Сеньор Виво, млад преподавател по философия в измислена латиноамериканска държава, се опълчва срещу продажните политици и наркокартелите, обрекли народа на окаяно съществуване. На пръв поглед средствата му за борба с тях са нелепи: той пише изобличителни писма до най-тиражния вестник, но въпреки това намира все повече последователи сред отчаяните си сънародници и мафията се чувства застрашена. В двора на сеньор Виво започват да се появяват подхвърлени трупове – недвусмислено предупреждение към смелчагата. Следва низ от невероятни събития и в тях  има всичко: смях и сълзи, голяма любов и жестока смърт, пародийни ситуации и магия, секс и ужаси, в които един от най-сладкодумните и четени съвременни британски писатели вплита своята притча за битката между добро и зло.
Увлекателна книга в духа на магическия реализъм, в която и ние намираме упование, че все някога ще има възмездие за опропастените ни надежди.

ЗА АВТОРА
Луис де Берниер (р. 1954) е един от най-превежданите и сладкодумни британски писатели. Потомък на хугеноти, преселили се в Англия, той решава да стане като баща си военен, но е ужасен от порядките в армията и бяга толкова надалеч, че се озовава чак в Латинска Америка, в Колумбия, където сутрин работи като учител, а следобед – като пастир. След няколко години се прибира на родните Британски острови и там също сменя няколко професии – автомонтьор, учител, градинар, преди да се посвети изцяло на писането.
Известен е най-вече с „Мандолината на капитан Корели”, излизал и на български и донесъл му световна известност, но не по-малко увлекателни са „Птици без криле”, посветен на войните и голямото преселение на Балканите от началото на ХХ век, „Дъщерята на партизанина” за странната съдба на имигрантите от Източна Европа и за душевното изгнаничество, към което понякога тляска уреденият бит, „Червеното куче” за бездомно псе, тръгнало да търси господаря си из дълбоката провинция на Австралия, и прочутата латиноамериканска трилогия на Луи де Берниер, в която влиза и „Сеньор Виво и Наркобарона”.
Две от книгите на Де Берниер – „Мандолината на капитан Корели” и „Червеното куче”, – са екранизирани с голям успех.

ОТЗИВИ

„Остроумна, интелигентна, запленяваща книга… Де Берниер прави за колумбийската накрокултура това, което направи Том Шарп за Апартейта. Подходът му е шеговит, но целта е повече от сериозна“ – „Файненшъл Таймс“

„Интригуваща, ужасяваща и изключително отрезвяващо четиво“ – „Ню Йорк Таймс“

„Ярка, жизнена, заредена с диви шеги и настръхващи сцени… забележителна книга. Сатирична, но блестяща“ – „Scotland on Sunday“

„Сеньор Виво и Наркобарона“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

4bd0da65d1

Предизборен поздрав към нас от Константинос Кавафис и Стефан Гечев

Константинос Кавафис В ОЧАКВАНЕ НА ВАРВАРИТЕ Какво очакваме, стълпени на площада? Днес варварите ще пристигнат …