На фокус
Начало / Критика / Кандидат-студент: Корабът е спрян и при спирането пада убит революционерът Христо Ботев

Кандидат-студент: Корабът е спрян и при спирането пада убит революционерът Христо Ботев

През април кандидат-студентите по български език и литература в Софийския университет писаха по темата „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров” и сравняваха цитати от Христо Ботев и Димчо Дебелянов. По история темите бяха „Априлското въстание 1876“ и „България в навечерието и по време на Първата Балканска война (1908-1913)“.

Ето и някои от кандидатстудентските бисери:

–      „Вапцаров убил баща си с мотика“.

–      „Балканът вече не е баща на лирическия герой, а негова майка“.

–      „Героят на Ботев осъзнавал, че Балканът е най-доброто място за оставяне на трупа му. Там зверове и природни масиви ще бдят над костите му вечно“.

–      „Затова лирическият герой открива надежда в планината, която няма как да му помогне физически, но поне психически“

–      „Дебелянов се реализирал като поет след смъртта си“.

–      „потушаването на въстанието получава положителни отзиви от съседни страни, които са солидарни със случващото се“.

–      „България и други поробени балкански страни получавали щедри чуждестранни помощи“.

–      „Настъпилите действия по това време от гледна точка на корупцията са крайно некоординирани“.

–      „Корабът е спрян и при спирането пада убит революционерът Христо Ботев. Той не пристигнал в България, но чрез това пътуване Великите сили разбират за жестокостите в България“.

–      „В съседните държави се организират стачки и се предприемат всякакви методи за изказване на отрицателно мнение за станалото“.

–      „Вариантът друга държава, в частност Русия или Австро-Унгария, да ни помогне също бил отхвърлен поради интересите на Великите сили и по-точно на Англия и Франция, чийто кредитор била империята“.

Според проф. Искра Баева, която е проверявала изпитите, тези бисери не са дори смешни, а са струпване на множество думи, лишени от смисъл. Пример за това е и изречението „Вариантът друга държава, в частност Русия или Австро-Унгария, да ни помогне също бил отхвърлен поради интересите на Великите сили и по-точно на Англия и Франция, чийто кредитор била империята“. Проф. Баева твърди, че зрелостниците не познават достатъчно добре материала. Тя допълни, че те са очаквали тема от периода на Средновековието, което е сред причините за не особено доброто им представяне.

 

Източник: БГНЕС

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

07d5f2e4ff704224bc99d95dae40d8fc651156e1-2560x1080

Пет противоречиви факта за Филип Рот

Създава свой стил и вечно търси идентичността си Американският писател е роден преди 90 години …