Начало / Критика / Ноам Чомски: Демокрацията не е това, което се случва днес в Европа

Ноам Чомски: Демокрацията не е това, което се случва днес в Европа

Проблемът не е в демокрацията, а в това, което сме я превърнали. Това твърди американският философ, писател и политически активист Ноам Чомски (85). Той е професор в Масачузетския технологичен институт. Мнението му е публикувано в италианското издание „Еспресо“, цитирано от sega.bg.

„Демокрацията – не е празна дума. Тя означава, че работниците, например, трябва да управляват своите заводи. Цитирам яркия представител на класическия либерализъм Джон Стюърт Мил, който, естествено, не е болшевик.

Демокрацията означава спазване на човешките права и социалните завоевания. Тя не означава това, което се случва днес в Европа, където гражданите наблюдават процеса на орязване, за да не кажем на пълната отмяна на техните права и завоевания, добити в резултат на продължителната борба за социална справедливост. Тя не означава и подчинение на диктата на чиновниците от Брюксел и Бундесбанк.

Да вземем например Силвио Берлускони. В никакъв случай не можем да кажем, че той написа една добра страница в италианската история, но кой избра Монти?… Бундесбанк, а това не е демокрация.

Преди няколко дни прочетох интересна статия в „Уолстрийт Джърнъл“. Едва ли можем да заподозрем това издание в подривна дейност. Мисля, че в нея правилно е написано, че днес няма никакво значение кой е на власт. Което и правителство да бъде „избрано“, то ще бъде принудено да работи в рамките, установени от Брюксел. Спомнете си какво се случи с гръцкия премиер Георгиос Папандреу. Той се опита да отправи „предизвикателство“ към Брюксел. Само заради заплахата да постави на референдум въпроса за въвеждането на политиката на строги икономии, Папандреу беше „разпънат“ и фактически отстранен от европейската политическа сцена”, казва Чомски.

Книги от Ноам Чомски тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …