Начало / България / България почита паметта на светите апостоли Кирил и Методий

България почита паметта на светите апостоли Кирил и Методий

На 11 май е църковният празник на братята Кирил и Методий, създатели на славянската писменост. Денят се отбелязва всяка година от 1851 г. насам, припомня БНТ.

За първи път датата 11 май като празник на братята Кирил и Методий се споменава в Московски успенски сборник от ХІІ век. За тържество, проведено през 1813 г. в Шумен, се съобщава в пътепис на арменски пътешественик. Пловдив обаче става основоположник на всенародните празненства. През 1850 г. обществениците там решават да бъде построено голямо училище за децата от цялата епархия. За негов главен учител е назначен Найден Геров. През 1851 г. той предлага епархийското училище да бъде кръстено на братята Кирил и Методий.

И тази година ученици и учители от училищата в София отбелязаха датата с шествие, водено от Гвардейския представителен духов оркестър. Те положиха цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужена света литургия.

Столичната община предложи на гражданите безплатни правописни тестове и консултации, съобщи „Фокус”. Проявата е част от Националната кампания „Бъди грамотен“ на образователния портал „Академика БГ”. В пункт до централния вход на Южния до 16 ч. всеки може да тества познанията си по български език. За тези, които решат правописните тестове без грешка, има награди.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …