На фокус
Начало / Автори / Петима писатели са сред 100-те най-влиятелни личности на „Тайм“

Петима писатели са сред 100-те най-влиятелни личности на „Тайм“

Петима писатели попаднаха в тазгодишния подбор на 100-те най-влиятелни личности на планетата за 2014 г. на авторитетното списание „Тайм“.  Джон Грийн, Дона Тарт, Баняванга Ваинаина, Арундати Рой и Барбара Браун Тейлър са сред отличените за приноса си към човечеството. В пълния списък присъстват имена като Барак Обама, Владимир Путин, Анхела Меркел, Бионсе, Майли Сайръс, Кристияно Роналдо, Серена Уилямс, Марк Зукърбърг, Едуард Сноудън, Робърт Редфорд, Матю МакКонъхи и др.

Авторът на хитовете в литературата за тийнейджъри „Къде си Аляска“, „Вината в нашите звезди“, „Хартиени градове“ и „Множество Катрини“ – Джон Грийн, е класиран под номер 36 в класацията. Актрисата Шейлин Уудли, която играе в екранизацията на „Вината в нашите звезди“ казва за него:

„Разбира се, Джон Грийн може да бъде описан като автор на бестселъри за младежи, мениджър на YouTube канал, организатор на годишни конференции за видео блогъри, но той е много повече от автор, артист и иноватор. Бих отишла много по-далеч – той е пророк. Не полудявайте, нямам предвид  религиозния аспект. По-скоро – универсален пророк. Някои казват, че чрез книгите си Джон дава думата на тийнейджърите. Не съм съгласна. Мисля, че той чува подрастващите и предава интелигентно уязвимостта и красотата на тези прекрасни години, когато всеки за пръв път открива себе си и света извън семейството. Но той не само слуша гласа на тийнейджърите. Той се държи с всеки човек като с отделна планета. Той гледа на хората с любопитство, страст, грация и възхита. И едновременно с това дава кураж на цяло общество от последователи. Голям дар е да живееш в едно и също време с този заслужаващ адмирации лидер.“

На 43-то място е класиран кенийският писател Баняванга Ваинаина. Още 10-годишен той осъзнава, че е гей. Хомосексуализмът обаче е инкриминиран в родината му.  През 2012 г. почива негов приятел, също гей, което обръща света за писателя. Той се превръща в най-известния местен автор и публично обявява сексуалните си предпочитания, с което печели признание по цял свят.

Авторката на „Тайната история“ – Дона Тарт, която наскоро бе отличена с наградата „Пулицър“ за последната си книга „The Goldfinch”, е класирана на 50-то място и е отличена не само като писател, но и като съвременна икона. За нея колежката й Ан Патчет казва:

„Изминаха 10 години между „The Little Friend” и „Тайната история“ и още 12 години до „The Goldfinch“. Какво прави през това време Дона Тарт? Защо не чухме нищичко за нея? Е, всъщност аз чувах, защото тя е мой приятел, и мога да ви кажа: тя работи. За да създаде „The Goldfinch”, тя конструира огромна сцена на изкуство и насилие, неизразима красота и потресаваща загуба, а след това изля върху това място своята брилянтност. Докато ние си живеехме живота , Дона даваше своя живот на героите си. Ако си е взела поне малко почивка за тези 12 години, никой не е разбрал. Спокойно може да влезе в Топ 100 на най-влиятелните личности заради неуморната си работа, но вместо това тя добива тази чест, а и „Пулицър“, заради това, че завърши един колосален труд – шедьовъра “The Goldfinch”.“

За икона номер 52 пък е класирана Арундати Рой, която у нас е популярна с книгата „Богът на дребните неща“.  През 1996 г. Рой, тогава известна сценаристка, обявява, че е написала книга, с която провокира огромен интерес.

„Романът й представя един живот, пълен с красота, но и с терор, радикална омраза към властта и несправедливостта, но и с топло чувство за хумор. Най-забележителното е, че Рой проявява огромна загриженост за конфликтите и травмите, които глобализираният свят нанася“, казва за писателката Панкаж Мишра.

На 16-то място е получила признание Малала Юсафзаи, чиято автобиографична книга отскоро е и на българския пазар.

Книги от Джон Грийн тук

„Богът на дребните неща“ тук

„Аз съм Малала“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …