Начало / Автори / Петима писатели са сред 100-те най-влиятелни личности на „Тайм“

Петима писатели са сред 100-те най-влиятелни личности на „Тайм“

Петима писатели попаднаха в тазгодишния подбор на 100-те най-влиятелни личности на планетата за 2014 г. на авторитетното списание „Тайм“.  Джон Грийн, Дона Тарт, Баняванга Ваинаина, Арундати Рой и Барбара Браун Тейлър са сред отличените за приноса си към човечеството. В пълния списък присъстват имена като Барак Обама, Владимир Путин, Анхела Меркел, Бионсе, Майли Сайръс, Кристияно Роналдо, Серена Уилямс, Марк Зукърбърг, Едуард Сноудън, Робърт Редфорд, Матю МакКонъхи и др.

Авторът на хитовете в литературата за тийнейджъри „Къде си Аляска“, „Вината в нашите звезди“, „Хартиени градове“ и „Множество Катрини“ – Джон Грийн, е класиран под номер 36 в класацията. Актрисата Шейлин Уудли, която играе в екранизацията на „Вината в нашите звезди“ казва за него:

„Разбира се, Джон Грийн може да бъде описан като автор на бестселъри за младежи, мениджър на YouTube канал, организатор на годишни конференции за видео блогъри, но той е много повече от автор, артист и иноватор. Бих отишла много по-далеч – той е пророк. Не полудявайте, нямам предвид  религиозния аспект. По-скоро – универсален пророк. Някои казват, че чрез книгите си Джон дава думата на тийнейджърите. Не съм съгласна. Мисля, че той чува подрастващите и предава интелигентно уязвимостта и красотата на тези прекрасни години, когато всеки за пръв път открива себе си и света извън семейството. Но той не само слуша гласа на тийнейджърите. Той се държи с всеки човек като с отделна планета. Той гледа на хората с любопитство, страст, грация и възхита. И едновременно с това дава кураж на цяло общество от последователи. Голям дар е да живееш в едно и също време с този заслужаващ адмирации лидер.“

На 43-то място е класиран кенийският писател Баняванга Ваинаина. Още 10-годишен той осъзнава, че е гей. Хомосексуализмът обаче е инкриминиран в родината му.  През 2012 г. почива негов приятел, също гей, което обръща света за писателя. Той се превръща в най-известния местен автор и публично обявява сексуалните си предпочитания, с което печели признание по цял свят.

Авторката на „Тайната история“ – Дона Тарт, която наскоро бе отличена с наградата „Пулицър“ за последната си книга „The Goldfinch”, е класирана на 50-то място и е отличена не само като писател, но и като съвременна икона. За нея колежката й Ан Патчет казва:

„Изминаха 10 години между „The Little Friend” и „Тайната история“ и още 12 години до „The Goldfinch“. Какво прави през това време Дона Тарт? Защо не чухме нищичко за нея? Е, всъщност аз чувах, защото тя е мой приятел, и мога да ви кажа: тя работи. За да създаде „The Goldfinch”, тя конструира огромна сцена на изкуство и насилие, неизразима красота и потресаваща загуба, а след това изля върху това място своята брилянтност. Докато ние си живеехме живота , Дона даваше своя живот на героите си. Ако си е взела поне малко почивка за тези 12 години, никой не е разбрал. Спокойно може да влезе в Топ 100 на най-влиятелните личности заради неуморната си работа, но вместо това тя добива тази чест, а и „Пулицър“, заради това, че завърши един колосален труд – шедьовъра “The Goldfinch”.“

За икона номер 52 пък е класирана Арундати Рой, която у нас е популярна с книгата „Богът на дребните неща“.  През 1996 г. Рой, тогава известна сценаристка, обявява, че е написала книга, с която провокира огромен интерес.

„Романът й представя един живот, пълен с красота, но и с терор, радикална омраза към властта и несправедливостта, но и с топло чувство за хумор. Най-забележителното е, че Рой проявява огромна загриженост за конфликтите и травмите, които глобализираният свят нанася“, казва за писателката Панкаж Мишра.

На 16-то място е получила признание Малала Юсафзаи, чиято автобиографична книга отскоро е и на българския пазар.

Книги от Джон Грийн тук

„Богът на дребните неща“ тук

„Аз съм Малала“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …