На фокус
Начало / Свят / Нова биография представя нестандартен поглед върху творчеството на Ханс Кристиан Андерсен

Нова биография представя нестандартен поглед върху творчеството на Ханс Кристиан Андерсен

Нова биография на един от най-великите писатели, Ханс Кристиан Андерсен, излиза на англоезичния книжен пазар, съобщи британският „Телеграф”. „Hans Christian Andersen: European Witness” е дело на Пол Байндинг, признат британски литературен критик и експерт по скандинавска литература. Произведението представя нестандартен поглед върху творчеството на Андерсен. То е публикувано от университетското издателство „Yale University Press” и е 496 страници.

Рядко дете от Европа или Америка израства без приказки като „Грозното патенце”, „Принцесата и граховото зърно”, „Малката кибритопродавачка” и др. Андерсен започва да публикува приказки през 1835 г. и бързо привлича вниманието на читатели от цял свят. През живота си той написва 150 приказки. Въпреки това, Байндинг отрича твърдението, че Ханс Кристиан Андерсен е детски писател.

Авторът изследва всяко едно произведение на Андерсен. Той показва, че романите, пътеписите и приказките на датчанина са обичани в цял свят заради широкия спектър от проблеми и теми, които обхващат. Приказките на Андерсен често целят да дадат урок именно на възрастните, а не на децата. Според Байндинг, творчеството на Андерсен олицетворява напрежението, вълнението, надеждите и страховете на европейците в годините след Наполеоновите войни.

Книгата изгражда нов имидж на Андерсен – на интелектуалец, станал свидетел и описал една епоха от историята на Европа. Творбата отдава почит и на ценностите на датския писател. Ценности, вкоренени в неговите произведения, които продължават да се четат в цял свят и днес.

Свързани заглавия
Ханс Кристиан Андерсен: Наслади се на живота. Достатъчно време ще си мъртъв

Приказките на Андерсен тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

336987245_562518772645312_672284796672296719_n

Библиобуси поръчват хърватските библиотеки

Мащабен проект цели книгите да достигат навсякъде Производител на новите библиобуси за Хърватия ще е …