Начало / Свят / Библия, която два пъти е била в Космоса, отива на търг

Библия, която два пъти е била в Космоса, отива на търг

Аукционна къща „Херитидж “ излага на търг на 14 май в Далас, САЩ, Библия, която два пъти е била в Kосмоса – с екипажите на космическите кораби „Аполо 13“ и „Аполо 14“, съобщи  ИТАР-ТАСС.

Американският астронавт Едгар Мичъл е взел със себе си въпросния екземпляр от Библията, когато стъпил на Луната на 5 февруари 1971 г.

„Останали са само 12 Библии, които са били на Луната заедно с екипажа на „Аполо 14″ и са подписани от Мичъл. Библията, която е взел той, е много лека – теглото й е няколко десетки грама“, споделя експертът от „Херитидж“ Майкъл Райли.

Полетът на „Аполо 14“ е второто им пътуване до Луната – през април 1970 г. Библиите трябвало да бъдат занесени в Kосмоса заедно с екипажа на „Аполо 13“, но поради авария корабът не успял да кацне на естествения спътник на Земята.

Книгите, които взели със себе си астронавтите, всъщност представляват малки пластини, изработени в съответствие с метода за производство на микрофилми – страниците на Библията били заснети и напечатани в умален вид върху лента.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …