Начало / Критика / Проф. Владко Мурдаров: В предизборните клипове казват „избЕрателен”

Проф. Владко Мурдаров: В предизборните клипове казват „избЕрателен”

„Една грешка, която ме смущава в последните дни – в предизборните клипове се лансира една особена форма на прилагателното „избирателен”, което се изговаря като „избЕрателен”, каза проф. Владко Мурдаров от Института по български език към БАН в интервю за Агенция „Фокус”.

„Известно е, че обикновено хората в Източна България, които знаят, че при тях неудареното „е” звучи като „и”, поради престараване се стремят даже думи, в които има „и” да изговарят с „е”. Затова например те не казват „директор”, а „деректор”. Струва ми се, че и „избЕрателен” се появява поради същата тенденция. Въпросът е, че това прилагателно „избЕрателен” вече ще го видим и така изписано, което е още по-смущаващо”, обясни още професорът.

С SMS-ите пострада българската пунктуация, смята езиковедът. „Българинът не винаги е знаел кога трябва да се пише запетая, но точно покрай SMS-ите реши, че изобщо трябва да си спести употребата на препинателни знаци, поне това са моите наблюдения. SMS-ите са все пак по-кратки съобщения, а след това вече, когато седнеш пред компютъра и започнеш да пишеш, естествено е, че същото се проявява и при писането на компютър, т.е. наистина основно страда пунктуацията, но, разбира се, има и други грешки”, каза още проф. Мурдаров.

Книги на проф. Мурдаров тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Elfriede-Jelinek

Писателка, която възмути света, навършва 75

Заклеймявана и обожавана, тя казва първа много истини на глас Елфриде Йелинек прави невъзможното през …