Начало / Свят / Открит е неизвестен ръкопис на Шатобриан

Открит е неизвестен ръкопис на Шатобриан

Френски изследователи намериха неизвестен досега ръкопис на Франсоа Рене дьо Шатобриан (1768-1848), съобщи „Фигаро”. Става въпрос за текст от 15 страници, върху които са нанесени множество корекции и който е подписан от него. Открит е в библиотека на Institut de France, в архива на Жан-Пиер Луи де Фонтан – съвременник и приятел на Шатобриан, писател и политик като него.

Текстът представлява пламенна защита на монархическите идеи на писателя. Шатобриан е известен с това, че по време на Великата Френска революция през 1789 г. подкрепя пламенно ултрароялистите и сътрудничи в техния орган „Conservateur”. Той се запознава с Фонтан в Англия, където двамата емигрират след революцията. След завръщането си издават вестник „Mercure de France”.

След реставрацията на Бурбоните, през 1815 г., Шатобриан става пер на Франция. Бил е посланик в Берлин (1821), Лондон (1822) и Рим (1829). През 1823/24 е министър на външните работи. През 1830 г., след Юлската революция, подава оставка.

Автор е на „Рене”, „Атала”, „Геният на християнството”, „Спомени от отвъдното” . Негови са крилатите фрази: „Когато хората не вярват в нищо, те са готови да повярват на всичко“ и „Моралът е основата на обществото“. За негови се смятат и думите: „Всяка революция се подготвя от идеалисти, извършва се от палачи и се използва от случайни минувачи“.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …