Начало / Свят / Маркес искал лентата по „Сто години самота“ да се излъчва по 2 минути 100 години

Маркес искал лентата по „Сто години самота“ да се излъчва по 2 минути 100 години

Харви Уайнщайн, продуцирал хитови филми като „Влюбеният Шекспир“, „Бандите на Ню Йорк“ и „Наръчник на оптимиста“, е едно от най-авторитетните имена в „Холивуд“. Дори той обаче не е могъл да склони Габриел Гарсия Маркес за адаптирането на неговия вечен роман, „Сто години самота“, съобщи „Индипендънт“.

Нобеловият лауреат поставил неизпълнимо условие, въпреки че казал, че Уайнщайн и режисьорът Джузепе Торнаторе са точните хора за екранизацията на книгата.

„Имаше уловка. Трябваше да филмираме цялата книга, но да пускаме само по една глава, дълга 2 минути екранно време, в продължение на 100 години“, казва Уайнщайн.

 

„Сто години самота“ е признат литературен шедьовър. Все още обаче няма филм по нея – авторът е отказал всеки опит от страна на филмовите студия. Маркес е известен критик на американския политически и културен империализъм спрямо Южна Америка. Той позволи на италианско студио да филмира „Хроника на една предизвестена смърт“ през 1987 г.

Първата холивудска екранизация на книга на Габриел Гарсия Маркес е чак през 2007 г. Тогава лентата беше режисирана от англичанина Майк Нюъл, а главната роля изпълни Хавиер Бардем. Близки до писателя казват, че той се е съгласил това да се случи единствено защото е бил диагностициран с рак и е искал да подсигури бъдещето на своето семейство.

Свързани заглавия
Испанският „Ла Вангуардия“ публикува откъс от неиздаван роман на Маркес
Маркес е оставил готов роман

Семейството на Маркес ще решава дали да върне праха му в Колумбия

Светът отдаде почит на Габриел Гарсия Маркес

Почина класикът Габриел Гарсия Маркес

Габриел Гарсия Маркес излезе от болница
Синът на Маркес: Баща ми е добре

Габриел Гарсия Маркес е приет по спешност в болница

Книги на Маркес тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …