Начало / Любопитно / „Животът ми като мъж“ от Филип Рот (анотация)

„Животът ми като мъж“ от Филип Рот (анотация)

Животът ми като мъж“ е забавната и разтърсваща история на отношенията му с жените на млад американец, чийто стремеж да се държи „мъжествено“ се сблъсква с нежната му момчешка природа. Връзките на Натан с Шарън и Лидия, на Питър с Морийн и Сюзън се наслагват и преплитат в една история за невъзможното съзряване, за безсилието на почерпаните от литературата принципи пред бездуховната действителност.

С тази си книга Рот всъщност завършва своеобразната квазиавтобиографична трилогия, стартирала с романа „Сбогом, Колумб“ и последвана от комичния шедьовър „Синдромът Портной“. „По аналогия с „Изповеди“ на Русо и с творчеството на някои модерни наследници на швейцарския философ, „Животът ми като мъж“ ни приканва да се съсредоточим върху човека отвъд писателя – и тъкмо в това се състои неговата привлекателност“, пише „Ню Йорк Таймс“ преди няколко десетилетия, когато романът е публикуван за пръв път.

Произведенията на Филип Рот са безмилостно пътуване към самия себе си, трескаво разследване на миналото и настоящето на вечния чужденец, един аналитичен и силно въздействащ монолог на другостта. Писателят се вълнува от теми като политическата коректност, идентичността, наказанието и справедливостта. Приживе обявен за класик и феномен на съвременната белетристика, той разполага с почти всички литературни отличия на Америка – от Националната награда за художествена литература през „Пулицър” до наградата ПЕН/Фокнър. В основата на неговата продуктивна литературна кариера стои разпознаваемият му стил, белязан от черен хумор, самоирония и блестящи опити за десакрализация на измислени идоли.

„Животът ми като мъж“  тук

Книгите на Филип Рот тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Топ 101 - бг художествена литература_450x250

Топ 101 на „Хеликон“ за 2023-а – златен дубъл при българските за Георги Господинов

Обичани книги и премиерни заглавия са най-продаваните Триумфът на „Времеубежище“ беше очакван, като се има …