Начало / Любопитно / „Животът ми като мъж“ от Филип Рот (анотация)

„Животът ми като мъж“ от Филип Рот (анотация)

Животът ми като мъж“ е забавната и разтърсваща история на отношенията му с жените на млад американец, чийто стремеж да се държи „мъжествено“ се сблъсква с нежната му момчешка природа. Връзките на Натан с Шарън и Лидия, на Питър с Морийн и Сюзън се наслагват и преплитат в една история за невъзможното съзряване, за безсилието на почерпаните от литературата принципи пред бездуховната действителност.

С тази си книга Рот всъщност завършва своеобразната квазиавтобиографична трилогия, стартирала с романа „Сбогом, Колумб“ и последвана от комичния шедьовър „Синдромът Портной“. „По аналогия с „Изповеди“ на Русо и с творчеството на някои модерни наследници на швейцарския философ, „Животът ми като мъж“ ни приканва да се съсредоточим върху човека отвъд писателя – и тъкмо в това се състои неговата привлекателност“, пише „Ню Йорк Таймс“ преди няколко десетилетия, когато романът е публикуван за пръв път.

Произведенията на Филип Рот са безмилостно пътуване към самия себе си, трескаво разследване на миналото и настоящето на вечния чужденец, един аналитичен и силно въздействащ монолог на другостта. Писателят се вълнува от теми като политическата коректност, идентичността, наказанието и справедливостта. Приживе обявен за класик и феномен на съвременната белетристика, той разполага с почти всички литературни отличия на Америка – от Националната награда за художествена литература през „Пулицър” до наградата ПЕН/Фокнър. В основата на неговата продуктивна литературна кариера стои разпознаваемият му стил, белязан от черен хумор, самоирония и блестящи опити за десакрализация на измислени идоли.

„Животът ми като мъж“  тук

Книгите на Филип Рот тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …