Начало / България / Лечение с книги препоръчаха ВИП книжарите в „Хеликон Витоша”

Лечение с книги препоръчаха ВИП книжарите в „Хеликон Витоша”

От хумор, през съвременна българска проза до наука и космология препоръчваха навръх Международния ден на книгата и авторското право тримата ВИП книжари в „Хеликон-Витоша” – докторите Мирослав Ненков, Калин Терзийски и Емил Йотовски.

„Нещото, което ме впечатли напоследък, е Брайън Грийн – „Елегантната вселена“, „Скритата реалност“ и „Тъканта на космоса“. Това са много специфични книги, не широка литература – призна Емил Йотовски. – Страшно впечатлителни неща са описани. Над месец четох и буквално зубрих първия том, за да вляза в него. Това е по-интересно от всякаква друга литература като фантазия. Най-странното нещо, което живеем, е реалният живот. Това е дори плашещ и нереален свят. Ако се загледаш в квантовата механика – тя е плашещо непозната и твърди, че едно нещо може да съществува на няколко места и да е реално. Не знам дали тези книги дават разбиране, но дават друга оценка на живота. Иначе за развлечение препоръчвам „Белова“ на Сергей Лукяненко.“

Бившият зам-министър на здравеопазването Мирослав Ненков пък препоръча лечение за всички – художествена литература. „За лечение на другите хора обаче препоръчвам научна литература“, каза анестезиологът.

„С възрастта и напредването в професионален план се промени и фокусът ми към книгите. Сега чета ненаучна литература, немедицинска. Много харесвам всякакъв вид смешнотии. То е нещо като алкохола – като ги четеш, се забавляваш и много, много не му мислиш. Сега в момента чета „Дневниците на един луд“ на д-р Тони Филипов, той е социолог, мисля. С глас се смея на нещата, които пише. От това просто имам нужда. С много голямо удоволствие прочетох „Нашингтон“, с много голямо удоволствие прочетох „Мисия Лондон“. С много голямо удоволствие прочетох книгата за предателите на Левски на Росен Янков. Чета Тери Пратчет с голямо удоволствие и въобще много ми е пръснат вкуса. „Денят на Трифидите“ съм го чел сигурно над 20 пъти. С книгите сякаш отиваш на друго място. Имам и електронен четец, но нищо не може да се сравни с дъха на книгата“, каза още д-р Ненков.

Калин Терзийски пък препоръча само българска литература. Той сам призна, че напоследък българската литература го занимава и служебно в качеството му на част от журито за Европейската награда за литература.

„Препоръчах Милен Русков, Георги Господинов, Ваня Щерева, Емил Андреев, Деян Енев, Емил Йотовски…и даже май и себе си“, каза Терзийски.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …