Начало / България / Четящите хора отбелязаха Световния ден на книгата

Четящите хора отбелязаха Световния ден на книгата

С безпрецедентен за София флашмоб беше отбелязан Световният ден на книгата и авторското право – 23 април. Стотици млади, а и не толкова млади читатели се събраха в центъра пред базираната на бул. „Витоша” първа в България мобилна книжарница „Хеликон”. Организаторите на шествието от най-голямата книжарска верига подариха фланелки с надпис „Аз чета всеки ден! А ти?”. Мнозина, които не си носеха книга, я получиха като подарък.

В 15 ч. на мястото на срещата – на ъгъла на бул. „Витоша” и ул. „Алабин”, се струпаха десетки хора с книга в ръка. Гледката на четящите хора от всички възрасти изуми минувачите. Безпрецедентното шествие, организирано в чест на книгите, на авторите и на четенето, мина като червена (оранжева) нишка през сърцето на столицата, за да напомни на всички, че мислещият човек е четящ. Оранжевата вълна заля централната софийска улица и се превърна в най-голямата атракция в Деня на книгата.

В шествието се включиха писателите Алек Попов, Михаил Вешим, Иван Голев, Биляна Траянова и др. Медийният интерес беше прикован от присъствието на бившия външен министър Соломон Паси. Дойде и бившият здравен министър Илко Семерджиев.

Флашмобът завърши пред книжарница „Хеликон-Витоша”, където бяха връчени наградите „Цветето на Хеликон” и „Рашко Сугарев”.

АНКЕТА
Соломон Паси: Нямаше как да не дойда. Тук съм в качеството си на родител. Постоянно повтарям на децата ми колко е важно четенето. Тук съм, за да им дам пример.

Биляна Траянова: Как няма да дойда? Майка ни ни е научила да четем. Вкъщи навсякъде се чете, ходим с книги навсякъде.

Михаил Вешим: Тук съм в качеството си на читател, не на писател. В България читателите вече са по-малко от писателите. Вече трябва да казваме: „Читателят еди-кой-си се срещна с писатели“.

Светлозар Желев: Това е нещо прекрасно. Радвам се, че „Хеликон” изпълни бул. „Витоша” с прекрасните фланелки „Аз чета всеки ден. А ти?“. Всеки трябва да чете всеки ден. Това е изключително важно. Нещата, които „Хеликон” прави за четенето, са прекрасни.

Фото: Елена Бойчинова

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …