Начало / България / Коя книга ще спечели „Цветето на Хеликон“?

Коя книга ще спечели „Цветето на Хеликон“?

Две от най-престижните литературни награди у нас – „Цветето на Хеликон” и „Рашко Сугарев”, ще бъдат връчени по традиция на церемония в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” на 23 април – Световен ден книгата и авторското право.

Тази година награждаването, което ще започне в 16 ч, ще бъде предшествано от шествие (флашмоб), подкрепящ четенето и добрата книга. То ще тръгне в 15 ч от мобилната книжарница „Хеликон”, която ще се представи за първи път пред публика и ще е позиционирана в началото на пешеходната зона на столичния булевард „Витоша” (на ъгъла с улица „Алабин”). Всеки, който иска да участва ще получи фланелка с логото на фестивала „Четящият човек” – с надпис „Аз чета всеки ден. А ти?” и може да заеме книга.

„Цветето на Хеликон” е „безсрвебърна” и я печели тази от 12-те номинирани книги за наградата „Хеликон“, от която в книжарниците на веригата са продадени най-много екземпляри. Така решението на едно експертно жури бива допълнено с „гласа на хората”. Тази процедура, опираща се на реалните продажби, може да гарантира точната преценка на читателите като изключва манипулациите с гласуване и предпазва от налагането на популистки текстове без естетическа, морална или интелектуална стойност.

Сред носителите на наградата досега са Виктор Пасков, Алек Попов, Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев (два пъти), Михаил Вешим, Георги Господинов.

Статуетката на стрелицията, вплетена в слънчев диск, е дело на бургаския скулптор Огнян Петков. Тя е символ на наградата „Цветето на Хеликон” и е израз на хармония и съвършенство.

Националният дарителски фонд “13 века България” организира и осигурява наградния фонд на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ “Рашко Сугарев” за автори до 35-годишна възраст. Победителите в конкурса се избират от постоянното жури в състав Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев.

Ето и номинираните  книги за наградата „Хеликон“ за 2013 г.:

„Разкази”, Людмил Тодоров
„Кучета под индиго”, Чавдар Ценов
„Студентът по хармония (балада за Виктор Пасков)”, Красимир Дамянов
„Сестри Палавееви в бурята на историята”, Алек Попов
„Радикална еврейска енциклопедия”, Петър Волгин
„Апарат”, Васил Георгиев
„Шлеп в пустинята”, Людмил Тодоров
„Анапеста”, Симо Андонов
Внукът на Хемингуей”, Деян Енев
„Без милост“, Иван Голев
„Бежанци“, Весела Ляхова
 „Записки на свинята“, Ина Вълчанова

Свързани заглавия
Флашмоб в центъра на София за Международния ден на книгата
Трима лекари ще бъдат VIP книжари в „Хеликон-Витоша” на 23 април

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …