Начало / Свят / С жълти рози изпратиха Габриел Гарсия Маркес

С жълти рози изпратиха Габриел Гарсия Маркес

Вихрушка от жълти рози беляза семплата, но красива мемориална церемония в чест на Габриел Гарсия Маркес, съобщи „Гардиън“. Събитието се проведе тази нощ в Мексико, където великият писател, който почина миналата седмица, живя дълги години. Хиляди хора се поклониха за последен път пред автора на „Сто години самота“. Присъства Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия, както и президента на Мексико, Енрике Пеня Нието.

„Той ще продължи да живее със своите книги, но най-вече с факта, че даваше надежда на човечеството. Вечна слава за човека, който даде слава на нас“, каза Сантос.

„Няколко поколения намериха отговори на житейски въпроси в неговото творчество. Произведенията му показаха, че проза и реалност са неразривно свързани“, сподели Нието.

Вдовицата на Маркес Мерседес Барча наблюдава церемонията от първия ред в компанията на техните деца и внуци. Авторът на „Сто години самота“ беше сравнен с личности като Сервантес, Дикенс и Толстой. Вихрушката от жълти рози във въздуха символизираше любимите цветя на писателя. Той редовно можеше да бъде видян с жълта роза на ревера.

Близките на писателя все още не са разкрили какво възнамеряват да правят с праха му. Има слухове, че част от нея ще отиде в Колумбия, където се планира маратонско публично четене на друга творба на Маркес – „Няма кой да пише на полковника“.

Свързани заглавия
Маркес е оставил готов роман

Семейството на Маркес ще решава дали да върне праха му в Колумбия

Светът отдаде почит на Габриел Гарсия Маркес

Почина класикът Габриел Гарсия Маркес

Габриел Гарсия Маркес излезе от болница
Синът на Маркес: Баща ми е добре

Габриел Гарсия Маркес е приет по спешност в болница

Книги на Маркес тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …