Начало / Свят / Иън Макюън критикува религиозната обсебеност в книга

Иън Макюън критикува религиозната обсебеност в книга

Британският писател Иън Макюън се обръща срещу религията в новия си роман, съобщава в. „Гардиън“. Носителят на наградата „Букър“ за творбата си „Амстердам“ е почти готов с новата си книга със заглавие The Children’s Act. В нея авторът разказва историята на християнско семейство, което отказва да се обърне към медицината за лечението на своя син. Наскоро в своя реч Макюън загатна темата като обяви, че отказът от медицината заради религиозна обсебеност е „крайно перверзно и нехуманно“ действие, като призова властите да предприемат мерки срещу такива крайности.

Действието в романа се базира на истории на последователи на Свидетелите на Йехова и католическата църква от края на 80-те години.

„Аз не съм противник на религията, до толкова, че да съм нетолерантен. Но мисля, че религиозните писания се базират на своя собствена истина. В момента има над 6000 религии, които се практикуват по цял свят. Не може всички те да са истината. Само свободният дух може да гарантира свобода и само свободният дух може да се бори за нея“, твърди писателят.

Очаква се книгата да е на англоезичния пазар в началото на септември.

Книги от Иън Макюън тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …