Начало / Свят / 75 години от публикуването на „Гроздовете на гнева“

75 години от публикуването на „Гроздовете на гнева“

Днес се навършват 75 години от първото публикуване на легендарния роман на Джон Стайнбек „Гроздовете на гнева“. Книгата е издадена от „The Viking Press“ през 1939 г. Носи на автора „Пулицър“ за белетристика, както и приз от Националните награди на книги в САЩ за художествена проза. Смята се, че романът играе главна роля и за Нобеловата награда за литература, връчена на Стайнбек през 1962 г.

Действието в творбата се развива по времето на Великата депресия в САЩ. Семейство Джоуд, фермери-арендатори, са принудени да напуснат дома си в Оклахома заради сушата и икономическите проблеми. В тежката ситуация, те решават да се преместят в Калифорния и заедно с много други подобни семейства търсят земя, работа, достойнство и бъдеще.

„Гроздовете на гнева“ се счита за едно от най-големите литературни постижения на ХХ век. Романът е част от учебната програма в САЩ заради своята универсална проблематика и начина, по който изследва историческия период. Творбата е филмирана през 1940 г., като режисьор е Джон Форд, а главната роля изпълнява Хенри Фонда. Форд печели „Оскар“ за режисьор, а Фонда е номиниран за главна мъжка роля. Произведението е вдъхновение и за певеца Брус Спрингстийн, чийто единадесети студиен албум носи името „The Ghost of Tom Joad“.

Книги от Стайнбек тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …