На фокус
Начало / България / Разговор върху „Събитие и пример у Платон и Аристотел“ в СУ

Разговор върху „Събитие и пример у Платон и Аристотел“ в СУ

Софийският литературоведски семинар и Културният център на СУ организират ви разговор върху книгата на Камелия Спасова „Събитие и пример у Платон и Аристотел“ . Той ще се състои на 16 април от 19 ч в Театрална зала СУ, Ректорат.

В дебата ще участват Миглена Николчина, Иван Добчев, Виолета Дечева, Невена Панова и Васил Видински. Разговорът щебъде фокусиран около питането: защо философите обичат да си служат с примери, които да илюстрират сложни идеи, тези, концепции или заплетени метафизични въпроси. Не е ли работата с Едиповците, Сократовците и Антигоните подвеждаща и опасна за теоретичните парадигми, които често биват атакувани и подривани от следходниците през използваните в тях литературни примери.

„Събитие и пример у Платон и Аристотел“ отказва да даде окончателен отговор. За начало книгата предлага да гледаме в две посоки, като се спира на изходна културна дихотомия, проектирана върху фигурите на Аристотел и Платон.

Аристотел и Платон са посочени като оглавяващи две несводими парадигми, както в начина на опримеряване, така и в метода и потенциала си за философско конципиране. Аристотел това е принципът на инструменталността, Платон – встрастяването на философския ерос. Аристотеловият модус е координиран от логическите форми и техниките на аргументация, той е „порядъкът“. Платоновият модус разпръсква амбивалентни доводи-следи, той е „трансгресията“.

Как се изработва образцовата творба? Защо Аристотел посочва като най-прекрасна трагедия точно „Едип цар“, как Платон изработва примерa Сократ? Избирайте Едип или Сократ и се гответе за агон!

Камелия Спасова преподава антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. „Събитие и пример у Платон и Аристотел“ е първата й научна книга, защитена като докторска теза по теория на литературата през 2012 г. От 2009 г. е редактор и водещ броеве на „Литературен вестник“.

„Събитие и пример у Платон и Аристотел“ тук

Прочетете още

245289_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (17 юни – 23 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Изригване“ от Майкъл Крайтън и Джеймс Патерсън (нова в класацията) 2. …