На фокус
Начало / България / Излиза сборник с неиздавани на български студии на Хосе Ортега-и-Гасет

Излиза сборник с неиздавани на български студии на Хосе Ортега-и-Гасет

До дни на книжния пазар ще излезе сборник с неиздавани на български език студии на Хосе Ортега-и-Гасет. С „Фантазиращото животно“ на значимия испански философ, есеист и хуманист издателство „Изток-Запад“ поставя началото на библиотека „Hispanica“ – поредица, посветена на водещи изследвания в областта на испаноезичната хуманитаристика.

Сборникът съдържа три студии–„Размишления за техниката“, „Историята като система“ и „Идеи и вярвания“. Писани са по време на Испанската гражданска война – тежък период в интелектуалната биография на Ортега-и-Гасет. Лазар Копринаров  – автор на предговора към българското издание, ги определя като „три студии, които са своеобразен синопсис на основните теми и идеи във философията на Ортега-и-Гасет“.

Роденият в Мадрид, Испания, Хосе Ортега-и-Гасет (1883—1955) е един от най-изтъкнатите испаноезични философи. Познат е със своята „философия на конкретното“, написал десетки страници срещу „абстрактния разум“ и произтичащите от него опасности за културата и човешкия живот.Преминава още на младини през школата на неокантианството и феноменологията на Хусерл, след което е повлиян интелектуално от Дилтай, Шелер и „Битие и време“ на Хайдегер. През 30-те години на миналия век Ортега-и-Гасет достига върха на философското си развитие.

Книги от Хосе Ортега-и-Гасет тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …