Начало / България / Излиза сборник с неиздавани на български студии на Хосе Ортега-и-Гасет

Излиза сборник с неиздавани на български студии на Хосе Ортега-и-Гасет

До дни на книжния пазар ще излезе сборник с неиздавани на български език студии на Хосе Ортега-и-Гасет. С „Фантазиращото животно“ на значимия испански философ, есеист и хуманист издателство „Изток-Запад“ поставя началото на библиотека „Hispanica“ – поредица, посветена на водещи изследвания в областта на испаноезичната хуманитаристика.

Сборникът съдържа три студии–„Размишления за техниката“, „Историята като система“ и „Идеи и вярвания“. Писани са по време на Испанската гражданска война – тежък период в интелектуалната биография на Ортега-и-Гасет. Лазар Копринаров  – автор на предговора към българското издание, ги определя като „три студии, които са своеобразен синопсис на основните теми и идеи във философията на Ортега-и-Гасет“.

Роденият в Мадрид, Испания, Хосе Ортега-и-Гасет (1883—1955) е един от най-изтъкнатите испаноезични философи. Познат е със своята „философия на конкретното“, написал десетки страници срещу „абстрактния разум“ и произтичащите от него опасности за културата и човешкия живот.Преминава още на младини през школата на неокантианството и феноменологията на Хусерл, след което е повлиян интелектуално от Дилтай, Шелер и „Битие и време“ на Хайдегер. През 30-те години на миналия век Ортега-и-Гасет достига върха на философското си развитие.

Книги от Хосе Ортега-и-Гасет тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …