Начало / България / Посолството на Литва представя „Христоматия на пияницата“

Посолството на Литва представя „Христоматия на пияницата“

Посолството на Литва ще представи „Христоматия на пияницата“. Премиерата на книгата на Херкус Кунчус ще е 14 април в 17:30 в Мраморното фоайе на Столична библиотека.

Херкус Кунчус е известен като един от най-провокативните съвременни литовски писатели. Творчеството му е повече от постмодерно: игра с културни интертекстове, еклектичен монтаж на исторически факти от европейската история и фикция, сюрреалистични сцени, естетика на абсурда, гротеска и дори жестокост създават индивидуалния стил на писателя, характерен за многобройните му романи. Кунчус е истинско изпитание читателите и литературните критици. Четенето на книгите му изисква интелектуална подготовка и едновременно с това постмодерно ангажирана и толерантна гледна точка.

 

„Още в първите часове от дебютното ми посещение в Литва, кой знае как, се озовах на рожден ден. Рожденикът ме приближи, наля догоре една водна чаша със старка (местно високооктаново питие) и каза: „Колкото капки оставиш в чашата, толкова нещастия ми пожелаваш“. На един дъх се постарах да му спестя каквито и да било неблагополучия. В следващия час ми се наложи по същия начин да му доказвам добронамереността си още два пъти. След това купонът рязко се превърна в абсурдно, но неистово цветно събитие. Същото се случва и с онези, дръзнали да попаднат на литературната деснячка на Херкус Кунчус, смятан за най-скандалният литовски автор. В консервативната, католическа Литва, не е трудно да те вземат за провокативен, но на Кунчус скандалът му се отдава в световен мащаб. Това е особено очевидно в жанрово неопределимата му книга „Христоматия на пияницата“. Веднага предупреждавам, че „Христоматията“ е екстремна версия на постмодерното писане, което обикновено ми изправя рогата и ме отказва на третата страница. В този случай обаче, изгълтах текста за няма и три часа“, казва за „Христоматия на пияницата“ българската колежка на Кунчус Станислава Чуринскиене.

Свързани текстове:

Станислава Чуринскиене: Харесва ми как се чете в България – с лист и химикалка

„Христоматия на пияницата“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …