Начало / България / „Машина от думи“ на Манол Глишев с премиера в „Хеликон-България“

„Машина от думи“ на Манол Глишев с премиера в „Хеликон-България“

Утре, 9 април, в столичната книжарница „Хеликон-България“ от 18,30 ч ще бъде представена стихосбирката на „Машина от думи“ на Манол Глишев. Дебютната книга на Глишев е издание на „Жанет 45“.

„По-лесно е да напишеш стихотворение, отколкото разказ, а да не говорим за роман. И това е така заради чисто техническия детайл със свободното време, търпението и волята за работа часове наред. Същевременно стихотворението е по-въздействащо, да кажем, от есе (или поне така смята авторът). Стихотворението може да застане почти както си иска, може да бъде свободно, сковано или бледозелено. Ето защо тази книга е пълна със стихотворения, които можеха да бъдат разкази, лекции, речи и статии. Много от тях всъщност са упражнения на мисълта, възникнали от случайни реплики в приятелски разговори“, пише за „Машина от думи“ поетът Владислав Христов.

Манол Глишев е роден на 12.06.1983 г. в София. Негови текстове и преводи са публикувани в сборника „Omnia vincit amor“ на СУ „Св. Климент Охридски“, „Капитал Light“, портала „Православие“, „Литературен вестник“, хартиения блог „Ариергард“, електронните списания „Кръстопът“, „Mediaevalia“ и „Public Republic“. През 2009 г. е застъпник на романа „Властелинът на пръстените“ в кампанията „Голямото четене“ и печели първа награда за есе на конкурса „СтоЛица“ (2009). Пише, превежда и поддържа блога „Луд на шарено се радва“.

„Машина от думи“ тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …