Начало / Читатели / Историята на Микс, Макс и Мекс (ревю)

Историята на Микс, Макс и Мекс (ревю)

Юлия ПЕТКОВА

Тази история е гласът на мълчанието на котарака Микс. Да, изобщо не се заблуждавайте, че котараците не могат да мислят, само защото мълчат. Как иначе биха изглеждали толкова щастливи?

Освен че са много честолюбиви и независими, котките с удоволствие се губят из домовете ни, защото държат да изглеждат загадъчни. И понеже Луис Сепулведа има специално отношение към тях (как не, в миналия си живот е бил котка!), облича в сладка приказка истини за приятелството, куража и благородството.

Младият Макс осиновява Микс от приюта на Мюнхенското дружество за защита на животните, за да го обича и закриля, а не да бъде негов господар, защото „не е справедливо човек да бъде господар на друг човек или на животно“. От напет екземпляр с черна козина на гърба с времето Микс се превръща в солиден възрастен котарак и… смел разузнавач. Макс пораства заедно с него, после се записва да учи, но преди това двамата се установяват в по-просторна къща. И макар че в дома няма мишки, Микс зорко пази шкафа, защото Макс му е приятел, а „приятелите сa грижовни и се стремят да доставят радост на приятелите си“. Един ден се случва тъжен инцидент – Микс се блъсва в кашонче с книги и ослепява. Докато Макс отсъства, той се запознава с хитра мексиканска мишчица, която обожава мюсли и копнее за собствено име. Микс кръщава бъбривката Мекс и й дава храна, а тя дарява безпомощните му очи с чудни въжделения, описвайки му гледките, които се разкриват пред нея. Не заради друго, а защото „истинските приятели си помагат, за да преодоляват всякакви препятствия“. Микс и Мекс стават необичаен дружески дует и с общи усилия успяват да изплашат дори крадеца, който се опитва да нахлуе в дома на Макс.

Да, Микс има гръцки профил, бели гърди и странна участ, уверява ни авторът на тази умилителна книжка, освежена с илюстрациите на Дима Дамянова. Участ, която би причинила големи мъки на всяко друго животно. Ала ведрото му настроение, облечено в доволно мъркане, никога не го изоставя. Микс проглежда с очите на мишочето Мекс, а то трупа смелост покрай достолепието на котарака. Ако привечер минете край къщата на Макс, ще забележите как една странна двойка животинки е вперила поглед в залеза. Сигурно има какво да научим от тях.

„Историята на Микс, Макс и Мекс“ тук

Прочетете още

ladivina

Книга, която тихо плаче

По страниците ѝ има музика, но много повече болка „Божествена“ е за любим глас, превърнал …