Начало / България / Излиза луксозно издание на „Големите надежди”

Излиза луксозно издание на „Големите надежди”

„Големите надежди” – класиката на Дикенс, която дълго отсъстваше от българските книжарници, излиза отново. Книгата е част от поредицата „ Върхове“ на „Изток-Запад”, в която до този момент са публикувани „Три романа с Шерлок Холмс” на Артър Конан Дойл, „Животът и приключенията” на Робинзон Крузо на Даниъл Дефо, „Одисей” на Джеймс Джойс, „Приключенията на Симплицисимус” на Ханс Якоб Гримелсхаузен и „Пътешествията на Гъливер” на Джонатан Суифт. И новото издание е с илюстрации от художника Петър Станимиров.

 

Съчетавайки неочаквани обрати и заплетени авантюри, тази неостаряваща класика отразява отношенията между човека и обществото във Викторианска Англия. Това е тринадесетият поред роман на Дикенс и вторият (след „Дейвид Копърфийлд“), разказан от първо лице.

Чарлз Джон Хъфам Дикенс (1812–1870) е определян от мнозина като най-видния писател на Викторианската епоха. Безспорно той е сред най-известните автори и критици на XIX век, чиито безценни творби му носят нечуван успех още приживе – той постига по-голяма популярност от всеки друг английски писател по това време. След като баща му попада в затвора за дългове, роденият в Портсмут, Англия, Чарлз Дикенс е принуден да напусне рано училище, за да изкарва прехраната си, работейки във фабрика. Тежките условия, в които живее и работи, изиграват важна роля за бъдещия му успех и повлияват силно на интереса му към реформиране на социално-икономическите и трудовите отношения, които смята за несправедливи към по-бедните. Тези негови възгледи си проличават и в някои от многобройните му произведения – Дикенс е автор на 15 романа, сред които добре познатите и любими на мнозина и днес „Дейвид Копърфийлд“, „Приключенията на Оливър Туист“, „Барнаби Ръдж“, „Големите надежди“ и др., както и на множество разкази, статии, лекции, пиеси и др.
Освен писател, Дикенс е бил и редактор на седмично списание в продължение на 20 години. Реализмът, комичността и социалната ангажираност в творчеството му са високо ценени от редица литературни творци като Лев Толстой, Джордж Оруел, Гилбърт Кийт Честъртън. Същевременно Дикенс и персонажите му са обвинявани и в прекалена сантименталност и липса на психологическа дълбочина от други: Оскар Уайлд, Вирджиния Улф, Хенри Джеймс . Независимо от многобройните хвалби и критики, които получава, Дикенс остава и до ден днешен в английската и световна литературна история като автор на някои от най-великите класически произведения и създател на най-емблематичните литературни герои.

Книги от Дикенс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Петър Стоянович: „Галеници сме на битие, което все по-малко оплождаме с духовност“

Безмилостната ирония е противоотрова срещу героизацията, казва още той Спомените на проф. Петър Стоянович са …