Начало / България / Открита е кампанията „Походът на книгите“

Открита е кампанията „Походът на книгите“

От днес, 2 април – Международния ден на детската книга, се открива Националната кампания за насърчаване на четенето сред най-малките, съобщи Асоциация „Българска книга”.

„Походът на книгите” стартира  от детско-юношеския отдел на Столична библиотека. Столичният кмет, Йорданка Фандъкова, чете „Приказка за невидимото дете” от Туве Янсон пред децата от Немско училище „София” и детска градина „Ханс Кристиан Андерсен”.

Кампанията „Походът на книгите“ е насочена към децата от детските градини и началния курс на обучение в училищата. Целта на кампанията е да се създаде интерес и да задържи вниманието върху вълшебния свят на детската литература по атрактивен и забавен за децата начин. Мисията на Асоциация „Българска книга“ да насърчи четенето сред децата и юношите и да алармира обществото за негативните тенденции, свързани с грамотността и липсата на връзка между книгите и децата, ще бъде отразена в специални събития от до 23 април т.г.

Активностите са подкрепени от популярните личности на България в акция „Известните българи четат на деца“. Те ще се срещнат с децата в библиотеки, училища, детски градини, книжарници (за повече информация, вижте прикачения файл), както и на открито, в шатрата на Похода в Борисовата градина на 12-13 април.

В първата седмица на кампанията любимите си книжки ще прочетат Андрей Захариев, Александър Кадиев, Милена Николова („Миленита“), Орлин Павлов и Станимир Гъмов.

В рамките на кампанията, между 2 и 23 април, младите читатели ще имат възможност да спечелят книга чрез инициативата „Походът на книгите – Играта”, като за целта ще трябва да съберат 9 печата в 9-те книжарници в София на гърба на официалния флаер на кампанията, който може да бъде разпечатан и от Фейсбук страницата на събитието.

В рамките на „Походът на книгите” ще продължи и инициативата „Бисерче вълшебно”.

Организатори на националната кампания „Походът на книгите” са: Асоциация ”Българска книга” и Българска Библиотечно-информационна асоциация. Събитието се реализира благодарение на партньорството на Министерство на образованието, младежта и науката, Столична Община, Столична библиотека, Нов български университет, „Аз чета”, „Детски книги”, вестник „Стандарт”, Stand.bq, Посолство на Финландия в София и Дуропак Тракия.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …