Начало / България / Десетки почитатели на Кундера четоха книгите му пред Народния театър

Десетки почитатели на Кундера четоха книгите му пред Народния театър

Десетки почитатели на Милан Кундера у нас се събраха с книга в ръка пред Народния театър „Иван Вазов“, за да отбележат 85-тия рожден ден на любимеца си.

„Много ни допадна идеята да се чете на открито. Първоначално мислехме да си четем всеки наум, но смятам, че е по-добре да оставим думите да летят във въздуха. Така може те да стигнат до някого и да го запалят. Кундера е сред любимите ми от както прочетох „Непосилната лекота на битието“, каза една от участничките.

Организаторът на флашмоба – маркетинговият директор на издателство Колибри Светлозар Желев пък разкри на почитателите на чешкия класик, че се надява от издателството до края на годината да пуснат на пазара още поне една от книгите на Кундера.

„В момента се превежда една от неизлизалите му до момента на български книги, както и последната, която е написал“, съобщи Желев.

В четенето се включиха и две сънароднички на Кундера – Марцела Зарубова и Катерина Хуртаева, които представиха „Шегата“ на родния език на писателя. Най-популярни в този флашмоб пък се оказаха „Книга за смеха и забравата“, „Животът е другаде“, „Бавно“ и разбира се „Непосилната лекота на битието“.

„Много ми допадат „Завети и предателства“ и „Изкуството на романа“, не толкова романите му, но мислите му са страхотни. Дойдох, защото обичам този тип представяне на четенето – чрез флашмоб. Бях на такъв именно пред Народния театър на Иван Теофилов, правили сме и за Александър Шурбанов. Харесвам и много градските четения. Това излизане извън предполагаемото за книгите затворено място, извън библиотеки, клубове, аули, книжарници, е много добър начин за четене. Харесвам да виждам хората да четат сред природата. Това помага за популяризирането на четенето, прави го по несковано, нещо, което е част от градската среда“, каза пък поетът, писател и драматург Стефан Иванов, който също се включи в събирането.

Книги от Кундера тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …