На фокус
Начало / България / Съпругата на Лех Валенса идва в София за премиерата на книгата си

Съпругата на Лех Валенса идва в София за премиерата на книгата си

Среща с Данута Валенса и представяне на българското издание на книгата й „Mечти и тайни” в обработка на Пьотр Адамович и в превод на Божко Божков ще се състои в сряда, 9 април, от 18 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Входът е свободен, съобщиха от Полският институт в София и издателство „Изток-запад”.  Водещ на срещата ще бъде проф. д-р Яни Милчаков, литературовед, славист, университетски преподавател, посланик на България в Полша (1992-1996).

Данута Валенса е съпругата на Лех Валенса. На 19 години тя пристига в Гданск и се зам се запознава и омъжва за бъдещия лидер на „Солидарност” и президент на Полша през 1990–1995. Семейството има 8 деца, четирима сина и четири дъщери. В продължение на много години Данута е, както сама казва, на половин крачка зад мъжа си, много рядко се ангажира и изказва публично. Изключение е периодът на военното положение, когато е говорител на интернирания Валенса и от негово име през 1983 г. в Осло получава Нобеловата награда за мир. След 1989 г. в свободна Полша тя ограничава публичните си изяви до благотворителна дейност, в т.ч. във Фондацията „Полезни по друг начин” (“Sprawni Inaczej).

„Когато „Mечти и тайни” излезе в Полша, не очаквах да предизвика такъв голям интерес. Радвам се, че моите мемоари заинтригуваха толкова хора и вдъхнаха кураж на много жени, майки, съпруги за пътя им през живота. Радвам се, че читателите в България ще могат да прочетат тази книга, да се запознаят с важен период от историята на Полша, който е част от нашата обща европейска история. С радост очаквам предстоящата среща и разговор с поляците, живеещи в България“, казва Данута Валенса по повод визитата си в София.

Прочетете още

Alison_Inches-ezgcom-webp-to-jpg-converter

Уанда Ковън: И във възрастните живее дете

Малко е спорно кой го казва – дали Уанда, или пък… Алисън Когато писателката Алисън …