На фокус
Начало / България / Съпругата на Лех Валенса идва в София за премиерата на книгата си

Съпругата на Лех Валенса идва в София за премиерата на книгата си

Среща с Данута Валенса и представяне на българското издание на книгата й „Mечти и тайни” в обработка на Пьотр Адамович и в превод на Божко Божков ще се състои в сряда, 9 април, от 18 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Входът е свободен, съобщиха от Полският институт в София и издателство „Изток-запад”.  Водещ на срещата ще бъде проф. д-р Яни Милчаков, литературовед, славист, университетски преподавател, посланик на България в Полша (1992-1996).

Данута Валенса е съпругата на Лех Валенса. На 19 години тя пристига в Гданск и се зам се запознава и омъжва за бъдещия лидер на „Солидарност” и президент на Полша през 1990–1995. Семейството има 8 деца, четирима сина и четири дъщери. В продължение на много години Данута е, както сама казва, на половин крачка зад мъжа си, много рядко се ангажира и изказва публично. Изключение е периодът на военното положение, когато е говорител на интернирания Валенса и от негово име през 1983 г. в Осло получава Нобеловата награда за мир. След 1989 г. в свободна Полша тя ограничава публичните си изяви до благотворителна дейност, в т.ч. във Фондацията „Полезни по друг начин” (“Sprawni Inaczej).

„Когато „Mечти и тайни” излезе в Полша, не очаквах да предизвика такъв голям интерес. Радвам се, че моите мемоари заинтригуваха толкова хора и вдъхнаха кураж на много жени, майки, съпруги за пътя им през живота. Радвам се, че читателите в България ще могат да прочетат тази книга, да се запознаят с важен период от историята на Полша, който е част от нашата обща европейска история. С радост очаквам предстоящата среща и разговор с поляците, живеещи в България“, казва Данута Валенса по повод визитата си в София.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …