Начало / България / Забранените от комунизма писатели влязоха в алтернативна христоматия за ХІІ клас

Забранените от комунизма писатели влязоха в алтернативна христоматия за ХІІ клас

Произведенията на забранени и преследвани от комунистическия режим писатели са събрани в алтернативна христоматия по литература за ХІІ клас, съобщи desebg.com. Тя е изготвена по инициатива на Центъра за европейски изследвания на Европейската народна партия, център „Хана Аренд – София” и фондация „Конрад Аденауер”. Съставители са Ангел Николов, Васил Къдринов и Валентина Маринова.

В „Забранените писатели” са включени творби от Трифон Кунев – осъден от режима на БКП на затвор заради фейлетоните му, Йосиф Петров – лежал в концлагера „Белене”,  Змей Горянин (Светлозар  Димитров, обавен за „великобългарски шовинист” и заличен от литературния живот, Георги Заркин – поет и журналист, ликвидиран в Пазарджишкия затвор през 1977 г., Георги Марков, убит през 1978 г. в Лондон при операция на Държавна сигурност, подкрепена от КГБ, Радой Ралин, осмиващ комунистическата власт в своите епиграми.

Включени се произведения като „Ботуш Каишев” на политическия емигрант Димитър Инкьов, чиито фейлетони десетилетия наред дразнят комунистическата власт по радио „Свободна Европа”, част от романите „Лице” на Блага Димитрова и „Соления залив” на Яна Язова, „Записките за българските страдания“ на писателя и бивш лагерист Петко Огойски, малко познатата поезия на Герчо Джамбазов, Коста Георгиев – Босяк, Мехмед Карахюсеинов, и др.

Предговорът е написан от литературния критик Йордан Василев. Освен текстовете на страниците е поместена и биографична информация за всеки автор, както и сблъсъците му с комунистическата власт. Творчеството на нито един от включените в учебното помагало автори не се изучава в часовете по литература.

Изследване на НЦИОМ миналата година показа, че младите хора, родени след 1989 г. нямат представа за осъждането и обесването на Никола Петков, причината за смъртта на Георги Марков, Берлинската стена или полския профсъюз „Солидарност”.

Алтернативното учебно помагалото ще бъде официално внесено за съгласуване в министерството на образованието. Съставителите му нямат големи очаквания то да бъде прието, но имат готовност да го разпространяват безплатно.

Епиграми от Змей Горянин тук

„Чест“ от Георги Заркин тук

Книги от Радой Ралин тук

Книги от Блага Димитрова тук

Книги от Яна Язова тук

 

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …