Начало / България / Англичанин навлиза в дебрите на българската митология

Англичанин навлиза в дебрите на българската митология

Исторически роман, написан от англичанин, но разкриващ дълбините на българския фолклор и митология, ще излезе до дни на българския пазар. Очаква се в началото на април издателство „Ентусиаст“ да зарадва почитателите на качествената литература с „Произходът на лирата“ от Уил Бъкингам.

Действието се развива в малкото българско смолянско селце Гела, което според легендата е родното място на Орфей. До селото се намира и пещерата Дяволското гърло, където митичният свирец слязал в Тартара да търси своята Евридика. Романът разглежда времето на османско владичество. Годеницата на героя Иван Гелски е отвлечена и той бяга в планината, където става хайдутин, за да търси реванш. Една случайна среща с пътуващ музикант променя живота му.

„Произходът на лирата“ е впечатляващ литературен микс от българско народно творчество, митове и легенди. В преоткриване на мита за Орфей Уил Бъкингам ни пренася в музикалното богатство и фолклора на България, за да създаде една притча за историята и силата на легендите. Въпреки, че е британец, той ще ви изненада с отличното познаване на страната ни, към която прави искрен и красив комплимент със своя роман“, казват от издателството.

За написването на книгата Уил Бъкингам провежда задълбочени проучвания на историческите архиви както в страната ни, така и извън нейните граници. Той посещава България няколко пъти. Авторът получава подкрепа от много чуждестранни и български институции и организации, и не на последно място – от много приятели и колеги.

Самият Бъкингам ще представи книгата си в България в началото на април в София и Варна., а освен това ще участва и в писателски уъркшоп у нас.

„The Philosophy Book“ от Уил Бъкингам тук

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …