Начало / Автори / Как Самюъл Клемънс стана Марк Твен

Как Самюъл Клемънс стана Марк Твен

Представяме ви статия на salon.com, който описва как Самюъл Клемънс се превръща в световно известния писател Марк Твен и лекциите, които го правят супер звезда. Текстът е откъс от книгата „The Bohemians: Mark Twain and the San Francisco Writers Who Reinvented American Literature”, публикувана през миналата седмица.

Когато корабът „Аякс” прави втория си курс през март 1866 г, Марк Твен е на борда. Той точно е успял да убеди редакторите на престижния вестник „Sacramento Union” да му платят за дописки от Хавайските острови. Възможността идва точно навреме. Твен се чувства много зле в Калифорния – писва му от сиромашкия живот, който води там. Макар някои успехи, той си остава беден писател на свободна практика. Пише на брат си и му казва, че му е омръзнало да е като просяк и да живее в калифорнийската пустиня. Той се надява да намери един нов свят – с нови предизвикателства в Хаваи.

За 4 месеца там той пише 25 статии за вестника, гледа как изригва вулкан, изяжда огромни количества тропически плодове и се опитва, неуспешно, да се научи да кара сърф. Контрастът със Сан Франциско го омагьосва – тук той стъпва на корали, а не на бетон, ароматът е на жасмин, а не на канализация. Твен си взима така нужната ваканция. Но времето, прекарано на Хавайските острови е не само почивка – той се упражнява в пътеписа – жанр, който не е опитвал досега. Именно това му носи първите големи успехи. Разказите му за приказния живот на Хаваите привлича вниманието на читателите и ги прави хитове. Марк Твен вече може да спори с главни редактори и издатели и да иска високо възнаграждение.
Тогава и поема по един път от своята кариера, която го прави супер звезда – именно като говорител пред публика.Твен е нетърпелив да изнесе лекции по най-новата тема, в която е експерт – Хаваи. Когато иска съвет от своите издатели, те му казват, че пред него са два пътя – да търси литературно признание като смени жанра, или да преследва парите, на гребена на вълната от хитовите му пътеписи. Мотивиран винаги от парите, Самюъл Клемънс прави очевидния избор.

Той си урежда участие в най-голямата зала в Сан Франциско. Всички са нетърпеливи да го видят. Лекцията започва в 20 часа, а в 19 ч залата вече е препълнена. Публиката очаква Твен да разказва за истински русалки, да изпълнява местни танци и да покаже сувенири, дадени му лично от краля на островите. Никой не иска да пропусне веселбата. Минути преди да излезе на сцената обаче, Твен осъзнава огромния интерес, който е привлякъл. Тогава нервното напрежение започва да го обзема, следва и паника. Без друга възможност пред себе си, писателят излиза на сцената в 20 ч. Известно време изчаква залата да утихне, използвайки момента да овладее нервите си. Тогава потичат и думите.
75 минути публиката се смее, ръкопляска и дори танцува. Твен обаче не играе само като комик. Основната част от лекцията е заета от сериозни теми като история, икономика, политика. Разбира се, където трябва е добавена щипка хумор, която да отпусне зрителите. Събитието е невероятен успех.

Това води до нови лекции и участия на писателя. Интересното е, че материалното му положение се влошава, вместо да се подобри. Кредиторите взимат почти всичките му печалби. Макар да не се показва никога като добър бизнесмен, Марк Твен е признат в договарянето. Той успява да си уреди работа като кореспондент в друг голям вестник „Alta California”, които отново го изпращат на прословутите острови, като този път му дават още по-голяма свобода за творческа изява.

Така, изявите като говорител пред публика не печелят така необходимите пари на автора. Те обаче му печелят нещо много по-важно – любовта на американците. В моментите, следващи току що приключилата гражданска война, американският народ се нуждае от нови, свежи гласове. Именно това те намират у Твен. Един човек от народа, надарен с дар слово, Самюъл Клемънс прави бъдещето да изглежда една идея по-добро, в идните години на упадък на икономиката, който следва след войната. Така Марк Твен се превръща в „Линкълн на нашата литература”, по думите на неговия колега писател Уилям Дийн Хауълс.

Книги от Твен тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Топ 101 - бг художествена литература_450x250

Топ 101 на „Хеликон“ за 2023-а – златен дубъл при българските за Георги Господинов

Обичани книги и премиерни заглавия са най-продаваните Триумфът на „Времеубежище“ беше очакван, като се има …