Начало / България / Благовещение в „Хеликон”

Благовещение в „Хеликон”

Веригата „Хеликон” отново ще превърне 25 март, Благовещение,  в празник за своите клиенти – ценителите на книгата. По традиция екипите на всички книжарници в страната ще честват светлия християнски празник, който от години е тяхна кауза. Този ден е символ на светлината, отъждествяван е с идването на пролетта и новия живот. Денят, в който Дева Мария получава благата вест, че ще роди Спасителя, донесена й от Архангел Гавраил, е изконният празник на християнската майка и жена.

В България Светото Благовещение се налага постепенно като Ден на християнската майка след 1919 г., но след 1944 г. е заличен от календара за сметка на 8 март . Водосвет, свещ за здраве, молитва, стихове за любовта и величието на жената ще бъде част от програмата на книжарниците. В чест на празника утре в 17 ч в приятели на „Хеликон” и добрата литература ще се съберат в Националната художествена галерия пред малката бронзовата скулптура „Майка” на Иван Лазаров.

„Ще си припомним историята на тази творба – как тя – вече в друг размер – е отишла пред родната къща на Димчо Дебелянов в Копривщица, от кое стихотворение е надписът в основата му …и в кротък унес чака тя да дойде нейното дете… Това ще чуем от изкуствоведката Весела Радоева. Писателката Теодора Димова ще прочете откъс от романа си „Марма, Мариам” и ще говори за празника”, се казва в прессъобщението на веригата.

Как ще отбележат Благовещение в „Хеликон” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …