Начало / Критика / Как работи „Фабриката за бестселъри“ на Джеймс Патерсън

Как работи „Фабриката за бестселъри“ на Джеймс Патерсън

Стана ясно, че Джеймс Патерсън е най-продаваният писател пре ХХI век. От негови книги са продадени 300 милиона копия, съобщи британският „Телеграф“. Да бъде наречен Патерсън плодовит писател е малко. Той е публикувал 130 романа, 15 от които имат дати за излизане през 2014 г.

Според собствения му уебсайт ¼ от всички трилъри с твърди корици, публикувани през 2011 г., са негови. От 2006 г. насам, всяка 17-а книга, която излиза в Америка, е с неговото име на корицата. 130-те му книги се простират върху близо 46 000 страници. От първата му книга досега са минали 38 години. Като се има предвид, че той не работи през уикендите и вероятно си почива и по някои празници, това прави близо 5 публикувани страници на всеки един работен ден от 1976 г. досега.

Трябва да се вземе предвид, че Патерсън е писател на пълен работен ден от 1996 г. Истината е, че той далеч не пише всичко сам, а му се помага. Фактите показват, че от 2002 г. насам, едва 20% от романите му са написани изцяло от него. 23-ма писатели получават пари от него, за да работят в т.нар. „Фабрика за бестселъри“.

Това не е факт, който писателят крие. Всеки автор, който работи за него, се упоменава на корицата на съответната книга. Патерсън е отговорен за визията и сюжета на всяка книга, като дава план на въпросния писател, по който той да работи. Сред тези писатели са както такива, които едва свързват двата края и се опитват някак да си изкарват прехраната с писане, така и със собствени бестселъри. Накрая Патерсън чете и изисква поправки, ако е необходимо.

На пръв поглед звучи като измама. Самият автор обаче не е на това мнение. Не може да се отрече, че заради неговото име тези книги се превръщат в бестселъри и това помага неумоверно много на начинаещите писатели както за имиджа, така и финансово. През 2009 г. Патерсън дори призна, че често тези автори му плащат, след като спечелят от книгата, за наученото при него. Утре, 22 март, той навършва 67 години.

Книги от Патерсън тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …