Начало / България / Ново издание на световния бестселър „Екзодус“ излиза на български

Ново издание на световния бестселър „Екзодус“ излиза на български

На българския книжен пазар предстои да излезе ново издание на световния бестселър „Екзодус“ на Леон Юрис. Романът на американския писател е на новосъздаденото издателство „Балмс бук”. Книгата, определяна за литературен феномен с международно значение, ще бъде представена на 19 март от 18 ч  в Еврейския културен дом, зала „Ерусалим“ , бул. „Александър Стамболийски“ 50, София.  За романа и автора ще говорят Емил Кало и Валентин Кръстев, а актьорът Ицко Финци ще чете откъси от „Екзодус“.

Романът пресъздава историята за възкръсването на Израел по един невероятен начин. Той е класиран на второ място сред 100-те най-велики еврейски книги. Авторитетният  „Крисчън Хералд“ написа преди години:  „Един от най-завладяващите романи на века … роман, който трябва и не може да не бъде прочетен!“

Юрис е роден в Балтимор през 1924 г. Заради проблеми в семейството постъпва в армия на 17 години. Участва в редица бойни действия, след което започва да работи като журналист. Световна слава му носи „Екзодус”, публикуван през 1958 г. В него той разказва по неповторим начин събитията предшестващи създаването на държавата Израел и войната за независимост. Книгата е преведена на много езици (50) и продадена в над 7 млн. тираж. През 1960 г. „Екзодус” е филмиран, в главната роля играе Пол Нюман. През 1971 г. е игран и мюзикъл на Бродуей.
Романът изиграва огромна роля за националното осъзнаване на евреите в СССР, след като е публикуван на руски през 1973 г. Юрис умира в Ню Йорк на 21 юни 2003 г.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …