На фокус
Начало / Свят / Женската библиотека отваря врати отново в университета „London School of Economics”

Женската библиотека отваря врати отново в университета „London School of Economics”

Библиотеката „The Women’s Library”, съдържаща една от най-старите и скъпи колекции за историята на жените, ще отвори врати отново, съобщи „Гардиън”. Тя ще започне да работи на новото си местоположение – в лондонския университет „London School of Economics”. Официалната церемония по откриването ще бъде тази сряда, като на нея ще присъства Върховният комисар на ООН за човешките права Мери Робинсън. Библиотеката ще започне да приема и клиенти в края на месеца.

Така „The Women’s Library” за пореден път в историята си, датираща от 1926 г., смени своята локация. Последно библиотеката, посветена на жените, се помещаваше във висшето учебно заведение „London Metropolitan University”. Преди 2 години обаче университетът обяви, че не може повече да си позволи да я издържа. Това доведе до смяна на нейното местоположение, макар да имаше протести.

В „The Women’s Library” има над 60 000 книги, памфлети, трудове относно феминизма и книги от нулеви серии на някои от най-значимите писателки като Вирджиния Улф и сестрите Бронте. Когато отваря за първи път, се казва „Библиотека от лондонското общество в услуга на жените”.

Елизабет Чапман, директор библиотечни услуги в „London School of Economics”, коментира:

„Решени сме да направим колекцията достъпна за колкото е възможно повече хора. Доказателство затова са страхотните условия, които сме осигурили. Много се радваме, че ще представим най-обширната колекция на историята на жените”.

Свързани заглавия
Лондонски икономически университет купи библиотеката „The Women’s Library”
Активисти протестираха в подкрепа на женската библиотека „The Women’s Library”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (20 март – 26 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Войната на буквите от Людмила …