Начало / Критика / 5 житейски урока от детските книги на д-р Сюс

5 житейски урока от детските книги на д-р Сюс

Д-р Сюс е един от най-обичаните американски детски писатели. Автор е на книги като „The Cat in the Hat”, „Horton Hears a Who!”, „Fox in Socks” и много други. Истинското му име е Тиодор Гайзъл. Вчера се навършиха 110 години от неговото рождение. По този повод ви предлагаме 5 житейски урока от неговото творчество. Текстът е публикуван в huffingtonpost.com.

1. Не позволявай тежката ситуация в настоящето да те направи песимист за бъдещето. В „Oh, The Places You’ll Go!” поуката е, че в колкото и тежка ситуация да се намира, човек трябва да не губи надежда, че бъдещето ще донесе по-добри времена.

2. Много се постига с малко доброта. Гринч, главен герой в „How the Grinch Stole Christmas!”, е сърдит и винаги ядосан на всички. Впоследствие обаче той разбира, че ако бъде мил и добър, ще помогне както на себе си, така и на другите.

3. Дръж на това, в което вярваш. Типичен пример е книжката „Horton Hears a Who!”. Добрият слон Хортън открива, че прашинката не е просто прашинка, а цяла планета, населявана от живи същества. Никой не му вярва, но Хортън продължава да е сигурен в себе си и така спасява жителите на тази планета.

4. Човек трябва да бъде позитивно настроен към новото. Това е посланието в „Green Eggs and Ham”. Ще стигнем по-далеч, ако сме широко скроени. Важно е да опитваме нови неща и да не съдим без да имаме опит.

5. Важно е да се забавляваме. „One Fish, Two Fish, Red Fish, Blue Fish” предава точно това послание на малките читатели. Каквото и да правим, трябва да се стремим да се забавляваме и да намираме положителното. Такъв е духът не само на тази книга, но и на цялото творчество на д-р Сюс.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …