Начало / Автори / 7 интересни факта за Робърт Луис Стивънсън

7 интересни факта за Робърт Луис Стивънсън

Робърт Луис Стивънсън е един от най-популярните автори на XІX век. Със статут на клисики са книгите му „Островът на съкровищата“ и „Доктор Джекил и Мистър Хайд“. Представяме ви обаче няколко факта него, които вероятно не знаете. Те са дело на Нанси Хоран, автор на „Да обичаш Франк“ и „Under the Wide and Starry Sky“. Текстът е публикуван в huffingtonpost.com.

1.    Той открива спалния чувал. Стивънсън обичал да пътува. През 1878 г. тръгнал на пътешествие. Надявал се така да излекува сърцето си, което било разбито от американка, която го напуснала. За спане под звездите, писателят си направил сак от плат, напълнен с овча вълна. Неговата идея провокира стартиране на производство на спални чували.

2.    Почти не умрял, преследвайки любовта. За да бъде близо до своята любима Фани ван де Грит Озбърн, през 1879 г. той тръгва на път от Ню Джърси към Калфорния. Тъй като Фани все още не е сигурна в намеренията си към автора, той си прави лагер близо до ранчото, в което е тя. По онова време Стивънсън има болест на белия дроб, която почти не отнема живота му, докато е на лагер до ранчото на любимата си.

3.    Жени се за 40-годишна жена от Индиана. Фани Озбърн е на 40 години, когато се развежда със съпруга си и се омъжва за Стивънсън. Тя е доста независима жена – носи пистолет и сама свива цигарите си. Именно силният й характер и приключенският й дух привличат писателя.

4.    При първото публикуване на „Островът на съкровищата“ използва псевдоним. Когато приключенският роман излиза за първи път в детската периодика „Young Folks“, Робърт Луис Стивънсън се подписва като капитан Джордж Норт. Целта е да се постигне илюзията, че авторът е морски вълк. Когато творбата излиза по-късно самостоятелно, писателят използва истинското си име.

5.    „Доктор Джекил и Мистър Хайд“ е написана за 6 дни. Стивънсън пише знаменитата си творба за 3 дни. Хвърля ръкописа в огъня, когато съпругата му Фани му казва, че алегорията в повествованието не е достатъчно ясна. За още 3 дни пренаписва историята. А тогава дори е в не добро здраве.

6.    Дава рождения си ден на 12-годишно момиче. Докато живее в Самоа, Стивънсън се запознава с дъщерята на американски комисар. Разочарована, че рожденият й ден е на Коледа, тя получава писмо от писателя, в което той й дава правото да използва неговия рожден ден и да го празнува като свой.

7.    Погребан е на планински връх в Самоа. Последните си дни, Стивънсън прекарва в Самоа. Когато умира през 1894 г., тялото му е погребано на местен връх. На надгробния му камък е гравирана част от поема, която той започва през 1879 г., докато пътува във влака за емигранти в Америка. Така и не я завършва. Произведението е озаглавено „Реквием“. Ето и текста:

„Под звездната безкрайна шир,
сложете ме да спя във мир.
Честит до края бях безспир
и за почивка съм готов.
Тоз стих за мен да изсекат:
„Той спи в мечтания си кът;
морякът върна се от път,
ловецът свърши своя лов“

Книги от Робърт Луис Стивънсън тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …