Начало / България / Познавате ли Вислава Шимборска?

Познавате ли Вислава Шимборска?

Полския институт в София отправя предизвикателство към почитателите на голямата поетеса Вислава Шимборска. Те предлагат да отговорите на следните въпроси и да спечелите прекрасните награди:

1.      През коя година Вислава Шимборска получава Нобелова награда за литература?

2.      Какво е заглавието на последната стихосбирка на Вислава Шимборска, излязла посмъртно в Полша?

3.      Избройте преведените на български език стихосбирки на Вислава Шимборска?

Отговорите  изпращайте на адрес: sofia.info@instytutpolski.org до 25 февруари. Печелившите имена ще бъдат изтеглени на 26 февруари от 18 ч. в Полския институт. Гост на събитието ще бъде  Михал Рушинек – секретар на Вислава Шимборска от 1996 г. и настоящ председател на Фондацията „Вислава Шимборска“. Той ще разкаже за повече за „тайни“ занимания на поетесата.

Във връзка с популяризирането на живота и творчеството на Шимборска от 12 февруари в галерията на Полския институт е открита изложба с колажи на поетесата. Те могат да бъдат видени до 14 март.

„Колажите са произведение на изкуството, това е ясно. Те са и подпис на Вислава Шимборска. Но все пак да обърнем внимание и на техния смисъл, може би най-важният – те са следи от приятелство и зов за приятелство“, казва проф.Леонард Нойгер, преподавател в Краковския университет.

На 27 февруари, четвъртък, от 10.00 ч, СУ „Св. Климент Охридски“ в зала 149 Рушинек ще се срещне със студентите полска филология.

Вислава Шимборска (1923-2012) – полска поетеса, есеистка, литературен критик, преводач, член и основател на Съюза на полските писатели, лауреат на Нобелова награда за литература, наградена с Ордена на Белия орел (2011) за приноса й за националната култура.

Михал Рушинек е адюнкт в катедрата по теория на литературата на факултета по полска филология на Ягелонския университет. Автор и преводач на няколко десетки книги за деца и възрастни. В периода 1996-2012 е секретар на Вислава Шимборска. Понастоящем е председател на УС на Фондация „Вислава Шимборска“.

Свързани заглавия

Колажи на Вислава Шимборска са изложени в Полския институт

Излезе последната стихосбирка на Вислава Шимборска в Полша

Почина Вислава Шимборска – носителката на Нобел за 1996 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …