На фокус
Начало / Интервюта / Джеймс Боуен: Истинските мъже обичат котки

Джеймс Боуен: Истинските мъже обичат котки

Джеймс Боуен е писател и уличен музикант, роден през 1979 г. Той е известен със своите книги за котарака Боб, който му помогнал да влезе в правия път, след като се превръща от наркоман и бездомник в популярен автор. Книгите на Боуен „Уличният котарак Боб” и „Светът в очите на Боб”, написани с помощта на писателя Гари Дженкинс, са преведени на български език. Представяме ви негово интервю пред consciouscat.net.
––––––––

Джеймс, вие сте казвали, че излизането на книгите не е променило живота ви, с изключение на факта, че вече получавате повече внимание. Няма как обаче да няма промяна с успеха на книгите за котарака Боб. Какво е различното?
–    Главната промяна е, че вече няма нужда да сме на улицата. Засега поне, тези дни са в миналото. В книгите не крия, че животът на лондонските улици е труден. Не е място, което прелива от добротата на хората. Да съм свободен от напрежението, че всеки ден трябва да се съобразявам с времето, негативното отношение на хората и факта, че трябва да изкарам някакви пари, за да преживеем с Боб няколко дни, е нещо много приятно.

Следя вашите приключения във „Фейсбук”. Изглежда на Боб му понася добре славата. Има ли моменти, в които публичните мероприятия го стресират? Как се справяте в такива случаи?
–    Боб обича вниманието, но и той има своите ограничения. Става заядлив, когато хората постоянно го закачат и навират фотоапарати в лицето му. Кой би го винил? Все пак, той е приоритет №1, затова сме въвели правила за такива събития. Хората не могат просто да го разнасят, а сме и забранили използването на светкавици. Освен това се стараем да му даваме необходимата почивка.

Вие и Боб събирахте средства за благотворителната организация „Blue Cross”, която помага на животните. Разкрийтени ни повече подробности.
–    След невероятната 2012 г., която имахме, решихме, че е време да започнем и ние да помагаме на нуждаещите се. Решихме да вършим благотворителност и „Blue Cross” беше очевидния избор. Те не само се грижат за домашните любимци, но дори помогнаха на Боб, когато беше болен преди години. Събрали сме над 20 000 долара и сме горди с постижението си.

Знам, че вече се работи върху филм по книгите. Сещам се за актьори, които биха изиграли теб, но кой ще представи Боб?
–    Не искаме да предизвикваме съдбата. А кой ще изиграе Боб?  Все пак, няма друг като него.

Имате ли време за музика?
–    От време на време свиря малко на китара и се опитвам да напиша някоя песен, но както обясних по-рано, музиката е затворена страница на този етап. Сега имам достатъчно работа покрай книгите и тяхното промотиране.

Често носите тениска, на която пише: „Истинските мъже обичат котки”. Получавате ли коментари по този въпрос?
–    Винаги хората коментират тениската, което ме радва, защото дизайнът е много добър.

Прочетох „Светът в очите на Боб”, която е не по-малко добра от „Уличният котарак Боб”. Ще продължи ли поредицата?
–    Засега работим върху детски книги и книгите за възрастни не са на дневен ред, поне към този момент. Но никога не се знае. Живота се променя толкова бързо!

Какво следва за вас и Боб?
–    Освен работа по детски книги и благотворителна дейност, ние се опитваме да съберем малко пари, за да си купим нов дом. Искаме да се изнесем от Лондон, към провинцията. Ще ни се отрази добре да дишаме по-чист въздух и да живеем по-спокойно. Само времето ще покаже какво ще се случи обаче.

Свързани заглавия
Излиза предисторията на котарака Боб, Гари Дженкинс е помагал на Джеймс Боуен
Известни писатели за любовта си към котките

Книгите на Джеймс Боуен тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

336987245_562518772645312_672284796672296719_n

Библиобуси поръчват хърватските библиотеки

Мащабен проект цели книгите да достигат навсякъде Производител на новите библиобуси за Хърватия ще е …