Начало / Свят / Луис Карол мразел славата, разкрива писмо

Луис Карол мразел славата, разкрива писмо

Луис Карол, създател на вечния детски персонаж Алиса, мразел славата, която му донесла литературата. Това разкрива той в писмо, непубликувано досега, съобщи „Гардиън”. Нещо повече – писателят, чието истинско име е  Чарлс Доджсън, споделя, че понякога му се е искало да не е написал никакви книги. Писмото е адресирано до негова приятелка, г-жа Саймъндс, и датира от 9 ноември 1891 г. Тогава вече са публикувани книгите „Алиса в Страната на чудесата” и „Алиса в Огледалния свят” и те имат изключителен успех.

Карол пише:

„Цялата тази публичност води до това непознати да чуват истинското ми име във връзка с книгите, да ме сочат, да се взират в мен, да ме третират като животно. Мразя това толкова силно, че понякога почти ми се иска да не бях написал нито една книга”. Авторът допълва, че има хора, които обичат да бъдат забелязвани и не го разбират, но „ние всички не сме направени по един модел и нещата, които харесваме и не харесваме са много различни”.

Писмото ще бъде изложено на търг в аукционната къща „Bonhams” следващия месец. Очаква се цената му да достигне 4 000 паунда. От аукционната къща твърдят, че никъде няма доказателства, че писмото е публикувано преди. То не присъства в нито една колекция с кореспонденция на Карол.

Луис Карол е детски писател, класик, роден през 1832 г. Истинското му име е Чарлс Латуидж Доджсън. Известен е най-вече с произведенията си „Алиса в Страната на чудесата” и „Алиса в Огледалния свят”, които са преведени и на български език. Други книги на Карол също са достъпни в родните книжарници. Освен автор, той е бил още преподавател по математика, философ и фотограф. Умира през 1898 г.

Книги от Луис Карол тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …